Свършват парите за защита на реколтата от градушки

12190
Свършват парите за защита на реколтата от градушки
Снимка: БГНЕС

Ако в рамките на 3 дни Изпълнителната агенция за борба с градушките не получи средства от Министерския съвет за закупуване на още ракети, дейността й става безпредметна и ще се наложи тя да бъде преустановена.

"Поискали сме 2 млн.лв., които не бяха одобрени. Ще разполагаме с 1,2 млн. лв., но те може би ще стигнат до средата на юли". Това обясни днес изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов, предаде БГНЕС.

Студ, дъжд и градушки преди Великден

Най-много валежи за последните шест часа, до 15:00 часа, са паднали в Благоевград – 10 литра на квадратен метър и в Сандански &...

Той допълни: Открихме сезона за борба с градушките на 30 април. Така спасихме много земеделска продукция, но изразходвахме близо 9000 хиляди ракети. Това поставя под изпитание бюджета на МЗХ и агенцията за борба с градушките и хиляди декари земя. За момента са останали 2400 ракети за тази година, но те са крайно недостатъчно количество.

Агенцията има и неразплатени средства за 2,5 млн. лв. към фирмата производител на ракети и се притеснява да поиска нови ракети, без да са заплатени старите. Такива в България произвеждат само 2 фирми, като те са и единствените в Европа, а основното вещество, използвано в ракетите, е сребро.

По-рано земеделският министър Димитър Греков заяви, че заради динамичното време има решение да бъдат отпуснати допълнително около 2,5 милиона лева за полигоните. Той добави: "Имам съгласието на Министерския съвет за закупуването на още ракети за около 2,5 милиона, така че да опазим продукцията до прибирането й. Имаме съгласие за отпускане на още средства".

В момента от градушки се опазва само една трета от обработваемата земя в България, допълни министърът, цитиран от БНР. Той допълни: "Има около 26 милиона декара обработваема земя, която трябва да се опазва цялата. В момента опазваме около 12 милионна декара, т.е. близо 1/3 е опазвана, но другите остават неопазени".

Парче от ракета срещу градушки проби покрива на къща в Съединение

Изключително неприятен инцидент преживя семейство в град Съединение. Къщатата на Мария Чобанова в малкия град беше улучена от парче от ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com