X
 
 

Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент плаща сградна инсталация

2796 0
Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент плаща сградна инсталация
Снимка: Thinkstock
Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това.

Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела, съобщава БНР. Те са на „ЕВН България Топлофикация“ съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров.

Промени в топлоснабдяването: Гражданите сами ще избират процента сградна инсталация

Етажната собственост вече може сама да избира процента сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител...

В делата Съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.

Магистратите приемат, че директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда - етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.

Те могат да бъдат задължени да платят, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не са го използвали в своя апартамент.

Освен това в решението се казва, че се допуска  "национална правна уредба, която предвижда, че в сградите в режим на етажна собственост сметките за топлинна енергия за сградната инсталация се изготвят за всеки собственик на апартамент в сградата пропорционално на отопляемия обем на неговия апартамент".

Подадените от „ЕВН Топлофикация България“ искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.

Засега: Методиката на дяловото разпределение за парното и топлата вода е нередовна

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) т.е. първа инстанция обяви за нищожни т. 6.4.1 и т. 6.7 от Методиката за дялово...

Николина Димитрова и Митю Димитров изтъкват, че макар сградата им да е топлоснабдена от система за централно отопление въз основа на договор за доставка, сключен между етажната собственост и доставчика, самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент. ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ НА СЪДА ВИЖТЕ ТУК.

Напомняме, че формулата за изчисление на сметките на топлофикациите, която би трябвало да е прозрачна, не е предмет на тези дела. Това, че потребителите трябва да плащат сградна инсталация не означава, че цената й трябва да бъде завишавана. 

Припомняме още, че през май тази година заключението на генералния адвокат на Съда на ЕС беше, че дори ако сме си откачили радиаторите в апартамента, дължим такса "сградна инсталация" за топлината по общите тръби. Генералният адвокат тогава се произнесе по запитване на български съдилища как да прилагат европейското право.

Заключението на Евросъда е, че услугата не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на 2/3 от собствениците, което ангажира всички обитатели. Някои могат да откажат отопление в своите имоти, но това не ги освобождава от разходи за общите части, заради които също се изразходва топлинна енергия. От "присъдата" на СЕС следва, че нулеви сметки са възможни само ако цялата сграда се откаже от централното парно. За целта обаче поне 2/3 от собствениците на имоти трябва да решат, че искат "развод" с топлофикацията, и топлоснабдяването да бъде изключено за целия блок.

 

Промяна: Всеки вход ще избира колко да е такса сградна инсталация

Всеки вход ще избира размера на такса сградна инсталация, но тя трябва да варира от 20 до 40% от общите разходи за парно. Това предвижд...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...