X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Съюзът на съдиите призовава ВСС да провери главния прокурор

2961
Съюзът на съдиите призовава ВСС да провери главния прокурор
Снимка: БГНЕС
Съюзът на съдиите призова Висшия съдебен съвет да прецени дали да започне процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност.

В обръщение до всички членове на съвета с изключение на главния прокурор организацията изброява шест факта от дейността на Гешев, заради които се налага да бъдат взети мерки

БХК чака отговор от ВСС за многото недействителни гласове на прокурори за нов член на съвета

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) информация по реда на Закона за достъп до обществена информац...

Първият е за нарушение на чл. 6 от Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да са политически неутрални. От ССБ пишат, че в многобройните си изказвания главният прокурор е нарушавал този принцип като си е позволявал недопустими политически оценки на част от опозицията - например за приватизацията.

Вторият факт са разпространените от прокуратурата аудизаписи, които са получени чрез СРС. На тях има  разговори между ръководителя на ВВС ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Висшият съдебен съвет трябва да каже дали главният прокурор може да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава и дали не са били създадени предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на президента).

Третият факт е Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, наречено от ССБ като "паравоенно образувание". От организацията добавят, че с него държавното обвинение вече разполага и със силов инструментариум, който е присъщ на изпълнителната власт, която се контролира от парламента. ССБ намира за напълно неприемлива демонстрацията на сила при извършените през лятото обиски в президентството, където влязоха и тежко въоръжени служители от бюрото.

Четвъртият повод да се иска разглеждане на работата на Гешев са случаите, в които прокуратурата разпространява доказателства, събрани в рамките на досъдебни производства и посочва кой е извършил престъпление. По този начи, смятат от ССБ, се нарушава презумпцията за невиновност.

Отхвърлиха ветото на президента за кариерните бонуси на магистратите, само БСП го подкрепи

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев за кариерните бонуси на магистратите."За" повторното гласуване на закона за съде...

Петият факт, цитиран в писмото на съдийската организация, е изказването на Гешев по одита на Централизирана система за случайно разпределение на делата, който откри пропуски. Гешев заяви пред медии, че има коронавирус в съдебната система и че "всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие".

Последният аргумент са срещи на Гешев с някои пострадали от престъпления или техни близки. "Разделението на хората в беда може да създаде погрешната представа в обществото, че ефективното наказателно преследване зависи не от приложението на закона, който дава равна защита на всички, поставени при едни и същи обстоятелства, а от акт на благоволение на главния прокурор в зависимост от конкретните му лични предпочитания, интереси, политическа конюнктура или спекулация с популистки нагласи", посочват от ССБ.

Съдиите смятат, че има заплаха за фундаментите на правовата държава, която изисква реакцията на съвета.

"За да не допуснем съмнението, че ВСС не изпълнява конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор и така се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, предлагаме да извършите задълбочена проверка на изложените по-горе факти, след което публично да обсъдите и да дадете отговор на обществото дали са налице основанията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България и съответно да упражните правомощието си по чл. 175, ал. 5 ЗСВ", заключават от Съюза на съдиите.

Депутатите решават да приемат ли идеята за "кариерните бонуси" във ВСС

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват повторно текстовете от Закона за съдебната власт, свързани с кариерни...

Пълния текст на писмото можете да прочетете тук.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com