US разузнавачи: Корупцията в България е всеобхватна!

9351
US разузнавачи: Корупцията в България е всеобхватна!
Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация

Корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, практически безнаказана, пише в докладите си американската частна разузнавателна фирма STRATFOR.

Става въпрос за доклада за България от 2008 г., публикуван от Wikileaks на партньорския сайт у нас "Биволъ".

"Уикилийкс" пуска 5 млн. писма на разузнавачи

5 милиона конфиденциални имейла на американската компания за изследвания и анализи "Стратфор" ще бъдат пуснати в сайта "Уикилийкс", с...

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите, не означава, че ще бъдат приложени - смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия.

Неправителствените организации са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Най-големите оптимисти сме, че ЕС ни помага срещу корупцията

Българите са най-големите оптимисти, че ЕС помага за намаляването на корупцията в тяхната страна. Това сочи проучване на Евробарометър,...

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com