Установени са 43 нарушения при срутилия се хотел "Вероника"

4542
Установени са 43 нарушения при срутилия се хотел "Вероника"
Снимка: БГНЕС

Проверката на Главна инспекция по труда по случая с рухналия хотел "Вероника" вече е приключила, като са открити нарушения по всички звена по веригата по строежа в "Слънчев ден".

Проверката на Инспекцията по труда е започнала веднага след инцидента на 8 април, увери социалният министър Ивайло Калфин в рамките на парламентарния контрол.

Официално за хотел "Вероника": Безотговорност и некомпетентност

Заключенията на експертната комисия, която проучи трагичния инцидент с хотел „Вероника”, при който загинаха четирима души (...

Хотел "Вероника" рухна по време на ремонт и под руините му загинаха 4-ма души работници, които се оказа, че не са имали трудов договор с фирмата подизпълнител на обекта.

Ивайло Калфин предостави на депутатите стегнат отчет за резултатите от проверката на инспекторите по труда: установени са 43 нарушения на трудовото законодателство, наложени са 25 принудителни мерки и 14 постановления, издадени са 26 акта, предаде КРОСС.

Всички фирми, които са били ангажирани с ремонта на хотела, са извършили основни нарушения, заяви Ивайло Калфин, включително и основният собственик "Пловдивски панаир" не е извършил всички дейности така, че да осигури безопасни условия на труд. Открити са нарушения и в проектите за ремонт, където, по думите на Калфин, реконструкция с нарушаване на основни елементи не е била предвиждана.

Дори и последната фирма по веригата, наела пряко работниците - не само не е осигурила безопасни условия на труд, ами и дала разпореждане на работниците да разрушават ръчно на първия етаж конструктивни елементи.

Прокуратурата повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници от хотел "Вероника"

Окръжна прокуратура – Варна е повдигнала обвинение за извършено престъпление според Наказателния кодекс за смъртта на четири лица...

"Работниците не само са били без трудови договори, но не са имали нужната квалификация и не са преминали през необходимото обучение", заяви вицепремиерът.

Ивайло Калфин увери от парламентарната трибуна, че в момента с финансовия министър Горанов се обсъжда мярка да се търси и криминална отговорност (наказателна) при инциденти от такъв мащаб - нарушения на трудовото законодателство и загинали хора.

Социалният министър увери, че Главна инспекция по труда извършва целенасочени проверки именно по строежите, където има и най-много нарушения, и най-много инциденти.

Въпреки това Ивайло Калфин подчерта, че особено в строителството отношение трябва да вземат редица институции и ведомства, тъй като един строеж минава през много разрешителни. Въпреки това Калфин изказа мнение, че "ако не се стигне до наказателна отговорност, няма да има ефект".

Трудови договори посмъртно за загиналите под срутения хотел работници

Четиримата загинали и петимата оцелели при срутването на хотел "Вероника" в Слънчев ден ще получат трудови договори със задна дата. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com