В най-черния вариант бежанската криза може да ни удари с половин милиард евро

1555
В най-черния вариант бежанската криза може да ни удари с половин милиард евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако откажем да приемаме бежанци съгласно квотното разпределение, което одобри ЕС през миналата година за 160 000 бежанци, можем да платим до половин милиард евро глоба. Това би станало факт, ако наистина в крайна сметка ЕС приеме евентуално предложение на ЕК да се налага глоба от 250 000 евро за всеки неприет бежанец. Нашата квота стана от 2000 души.

Интересен момент при такива глоби би било нежеланието на бежанците да остават у нас – поне според думите на премиера Бойко Борисов от началото на годината, когато в Брюксел се уточняваха детайлите по споразумението за бежанците с Турция. Тогава Борисов буквално каза следното: "Ние сме се съгласили за релокация на 1200 души – към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга". В случая недоумение буди и размерът на квотата по думите на министър-председателя – 1200 души, вместо 2000.

Ще се стигне ли до глоба от 250 000 евро в ЕС при отказ да се приеме бежанец?

Днес (4 май) предстои да стане ясно дали ЕС ще одобри условно въвеждането на визи за Шенгенското пространство за турски граждани. ЕК ве...

Румънското издание Romania Insider вече направи изчисление на евентуалната глоба за Румъния – над 2 млрд. евро. Квотата на северните ни съседи е 4180 души, като през март месец тази година Румъния е приела 15 души от Сирия и Йемен.

Възможността да се приеме такава санкция беше съобщена от Financial Times. Това е предложение на ЕК, което обаче все още не е обявено официално. Припомняме и, че Словакия и Унгария вече оспориха квотното разпределение пред Европейския съд. Съгласно квотното разпределение Унгария и Словакия трябва да приемат по 2300 бежанци. Заедно с Унгария и Словакия, против схемата гласуваха още Чехия и Румъния, а Полша изрази сериозни резерви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com