В СОС ГЕРБ пита защо зоната за сигурност около НС е толкова голяма, БСП не вижда проблем

13582
В СОС ГЕРБ пита защо зоната за сигурност около НС е толкова голяма, БСП не вижда проблем
Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) избухна спор колко голям трябва да е периметърът на зоните за сигурност около основни държавни институции на територията на Столична община - в частност на парламента.

Както е добре известно, по закон периметърът е 20 метра, но отдавна около парламента той е много повече - до 200-300 метра.

Спокойна обстановка пред НС, новите заграждения имат специфични функции

Въпреки обещанията, че протестът и окупацията на Народното събрание ще продължат и днес, сега пред парламента почти няма протестиращи. ...

„В последните месеци градът е свидетел на мирни протести. Разбираме, че гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред представлява предизвикателство пред правоохранителните институции. Оценяваме като недопустимо достъпът до централната част на столицата на държава-членка на ЕС да се осъществява чрез пропускателни пунктове и след легитимиране”, каза председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева в декларация от името на групата, Синята коалиция, НДСВ, Капка Георгиева и Борислав Иванов.

„Безпрецедентното струпване на полицейски сили и блокирането на огромно обществено пространство не само противоречат на българското законодателство, но и потъпкват правото на свободно придвижване. Настояваме да получим отговор защо продължава разширяването на периметъра за сигурност около сградите на основните институции, защо се нарушават разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите, защо се разрушават устоите на правовата държава? Усещането за военно положение нагнетява общественото напрежение”, добави Едрева, предаде Агенция "Фокус".

„Противопоставяме се на всеки опит за прилагане на похвати от времето на режим в страната ни, осъден със специален закон. Настояваме отговорните институции да прекратят злоупотребите. Въвеждането на полицейски режим в центъра на столицата със задачата да се запази на всяка цена един партиен режим е недопустимо и неоправдано”, се посочва в декларацията.

Милка Христова, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, заяви, че сградите на Народно събрание и президентството са включени като обекти от особено значение. „Нарушение няма. Настояваме законовото право на протест да се осъществява в рамките на закона. Сегашните мерки не успяват да осигурят спазването на реда в столицата”, добави тя.

Управляващите призовават да се спазва закона, опозицията пита от кого се крият

Към този момент протестиращи пред Народното събрание няма, макар че сутринта „Ранобудните студенти” обявиха, че и днес ще п...

Столичният кмет Йорданка Фандъкова донякъде подкрепи БСП, но и посочи, че не бива да се вменява само на градоначалника, че е единствено негово задължение да осигурява реда.

„Органите на реда имат право да затварят определени зони, при необходимост. Дали тази необходимост съществува – не съм аз човекът, който може да каже. Ежедневно настоявам да се работи гъвкаво, да не се блокира тотално градът”, обясни Фандъкова.

„Работим в доста добра координация и сътрудничество със СДВР, понякога спорим, но настоявам когато има необходимост, да се затваря и веднага след това да се пуска движението. Опитваме се в тази сложна политическа ситуация да осигуряваме възможния обществен ред и го правим заедно с органите на реда”, посочи кметът.

Тя се обърна към групата на БСП с думите: „Изисквайки в тази ситуация и по този повод доклад от кмета на София означава, че се опитвате да прехвърлите цялата отговорност за ситуацията върху кмета. Кметът има правомощия да изисква от органите на реда. Аз съм готова да докладвам с колко заповеди и документи съм изисквала спазване и контрол върху обществения ред. Правим всичко възможно да съдействаме и да работим заедно с органите на реда”.

Депутатите си тръгнаха, студентите запалиха изкуствената Берлинска стена

Депутатите безпрепятствено напуснаха сградата на Народното събрание, без протестиращите студенти да им пречат по какъвто и да е начин, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com