Важно за собствениците на бизнес. Ето как може да избегнат глоба от общината от 3000 до 10 000 лв

7130
Важно за собствениците на бизнес. Ето как може да избегнат глоба от общината от 3000 до 10 000 лв
Снимка: iStock

Глобите, които общините налагат на собствениците на бизнеси, зачестяват в разгара на лятото и вече има немалко "опарени". И то за нещо, за което много заведения, фитнеси, барове, кафенета и други търговски обекти не знаят, че подлежат на санкция. А наказанията могат да бъдат избегнати лесно, ефективно и безплатно - тук ще посочим как. Но преди това, ето в какво се състои проблемът.

Глобите са заради задължението на собствениците да събират и предават разделно отпадъците си. То е регламентирано в закона за управлението на отпадъците (ЗУО). Там е записано изрично, че всички търговски обекти подлежат на финансови санкции от 3000 до 10 000 лева, ако не събират разделно и нямат сключен договор с лицензирана за целта фирма. Много от заведенията или нямат въобще подобен договор, или сключваха такъв с различни лицензирани фирми за сметосъбиране срещу заплащане, но разделното събиране се случва само на хартия и съответно рискът от глоба остава. А точните текстове в закона гласят:

• чл. 143. (3) от ЗУО: Наказва се с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв. едноличен търговец или юридическо лице, което: 2. не е организирало разделно събиране на отпадъците от търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради и/или не ги е предало на лицата по чл. 33, ал. 4.

Решението

Един от най-добрите варианти всеки собственик на търговски обект да реши този проблем идва от "Екопак". Най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки стартира екологичната програма "ЕКОзвезди". Включвайки се в нея, всеки търговски обект напълно безплатно може да изпълни задължението си за разделно събиране и да избегне глоба от общината при неочакваните и зачестяващи проверки. В инициативата могат да бъдат одобрени заведения за бързо хранене, барове, дискотеки, кафенета, ресторанти и фитнеси - въобще всякакви търговски обекти, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. Ето как става: "Екопак" организират цялостното извозване и обслужване на отпадъците. Достатъчно е търговските обекти само да събират разделно пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. При нужда организацията може да снабди собствениците с кофи или контейнери. 

Всички желаещи заведения и обекти в София, Пловдив и Бургас могат да подадат заявка за включване онлайн на www.ecopack.bg/eko-zvezdi. Заявките са лесни за попълване и безплатното извозване на боклука от "Екопак" може да стартира до няколко седмици. С всеки участник ще се подпише договор/споразумение, което ще важи при проверка от инспектората на съответната община.

Бонус: Екорейтинг и добър имидж

При одобрение и сключване на договор, обектите ще бъдат включени в платформата за еко-рейтинг на ЕКОПАК - т.нар. Зелена Алея на славата. Може да я разгледате тук - https://www.ecopack.bg/bg/zelena-aleja-na-slavata. Там всеки може да гласува с "екозвезди"и в подкрепа на 1 или повече от участващите заведения. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните служители и клиенти. Не е за подценяване и цялостния принос за имиджа на онези заведения, които показват загриженост към природата и средата, в която живеем. 

Сред вече включилите се в кампанията са Happy Bar&Grill Младост, A 2 Jazz Фестивал, Университет по хранителни технологии в Пловдив, ресторант "Стария чинар" в София и много други.

От "Екопак" допълват, че кампанията им се отнася за надлежно разделен отпадък и при достатъчно количество пластмасови бутилки и кенчета. Те са напълно рециклируеми и могат да се превърнат в нови опаковки, стоки за бита или дори дрехи. Кампанията се провежда под надслов „Рециклирай в твоето заведение! Бъди сред първите ЕКОзвезди в България!“ и стартира пилотно през 2023 г. в Община Пловдив, Столична Община и Община Бургас. Желанието на организаторите е да стимулират малкия бизнес, заведенията и организаторите на събития и техните служители да бъдат посланици на еко каузата на рециклирането със своя личен пример. И заедно да превърнат разделното събиране в търговските обекти в разпознаваемо, престижно и "заразно" добро, което да се предава нататък към клиенти, посетители и цялата местна общност. А ето как главният готвач на "Старият чинар" Виктор разказва за еко идеята:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com