Варна почете паметта на Пламен

11856
Варна почете паметта на Пламен

Над хиляда варненци се събраха пред общината в морската столица, на местото където 36-годишният Пламен Горанов се самозапали в знак на протест.

С десетки запалени свещи близки и приятели на Пламен изписаха името му пред главния вход на общината, предаде БГНЕС.

Шествието в памет на младия мъж, който почина снощи в болница, е мълчаливо, всички поднасят цветя и са със запалени свещи в ръце. Триножник, върху който е закачена снимката на Пламен, е поставен на мястото, където той се самозапали, а под триножника купът от цветя и запалени свещи става все по-голям. По стълбите на общината приятелите му подредиха негови снимки.

"Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен Горанов държал при самозапалването си на това място.

За тази вечер варненци бяха организирали и молитва в катедралата "Св. Успение Богородично", но в последствие сами се отказаха и решиха днешният помен за Пламен да бъде само пред общината. В столицата също ще има протест в памет на Пламен, мястото е Орлов мост. Призивът е всеки българин да отдаде минута мълчание в негова памет, да запали свещ на прозореца на дома си. Приятелите на Пламен се надяват неговата саможертва да не остане само като хроника на протестите.

Припомняме, че след поредни дни на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна.

Пламен е човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда. Пламен активно се включва в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Отчаян от положението, той се самозапали пред сградата на община Варна. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com