"Вечерта на добродетелите" се превръща в стандарт за отговорна благотворителност

21724
"Вечерта на добродетелите" се превръща в стандарт за отговорна благотворителност

На 21 октомври тази година ще се проведе петото юбилейно издание на благотворителното събитие на фондация "За Нашите Деца" Вечер на добродетелите.

Когато започва работа по организацията на първата такава вечер, екипът на фондацията сравнява практиката в България и тази във Великобритания поради все още тясната връзка с английската организация, от която произлиза "За Нашите Деца". Провеждат се консултации с експерти от НПО сектора, които от години изучават нагласите на дарителите в България. Оттогава досега фондация "За Нашите Деца" се придържа към създадения стандарт за провеждане на благотворително събитие, стъпвайки на следните ключови принципи, които през годините й печелят доверието на все повече дарители и съмишленици, заставащи зад каузите на организацията:

Турнири по борба за деца в Айтос и Сливен

Турнири за деца предстоят в събота, 18 октомври. Залата на градския стадион в Айтос ще посрещне състезанието за подготвителни групи, д...

Гарантирана прозрачност - фондацията държи на прозрачността в управлението на всички ресурси, както на тези, с които работи, така и на онези, които се събират по време на Вечер на добродетелите. 100% от набраните средства се използват за каузата, а тяхното разпределение след това може ясно да бъде видяно в отчета, който фондацията предоставя на всички партньори и дарители и е достъпен на сайта й.

Ясно разграничени приходи - първият поток от дарение идва от спонсорите, чиито средства покриват разходите, свързани с провеждането на събитието. Сред тези дарения не бива да се пропуска и всяко дарение, осъществено под формата на време, експертиза, творчески усилия, авторство и услуги, които организацията получава от своите партньори. Така, например, домакините на предстоящото събитие от Sofia Event Center предоставят безвъзмездно най-доброто пространство за събития в България и екипът им е ангажиран с претворяването на залата в нещо специално за Вечер на добродетелите, в обстановка, която впечатлява и едновременно с това предразполага гостите, които в дадения ден и час са на това място, обединени от общото си желание да помогнат и дарят надежда.

Кауза – наличието на определена кауза при всяко издание на Вечер на добродетелите не само помага на дарители и партньори да проследят докъде и какво е реализирано с дарените от тях средства и услуги, но и задава конкретни параметри, очертава граници, които са  изпълними, и създава предпоставка за успешно достигане до крайната цел. Фокусирането около една тема едновременно с това помага на гостите да вникнат по-лесно в проблематиката, да се запознаят с истинските истории на децата и семействата в нужда, на които конкретно може да се помогне със средствата, събрани по време на събитието. Изправени лице в лице с проблемите на тези хора, гостите отлично разбират къде ще бъдат насочени всички дарени от тях средства. Каузата на предстоящата Вечер на добродетелите 2014 поставя акцент върху насърчаването на пълноценното развитие на децата в ранна възраст в България, правото им да имат щастливи спомени в семейство и да развият своя пълен потенциал.

Разкриване на проблема и определяне на решение – в хода на всяко събитие, по различен и въздействащ начин, чрез вплитането на точната информация в сценария на Вечер на добродетелите, се разкрива в дълбочина проблемът, върху който се фокусира дадено издание на събитието, както и какво би било възможното му решение, което предлага екипът на фондация „За Нашите Деца“. Като допълнение, за постигането на пълна информираност, се подготвят видеоматериали, които отразяват постиженията на организацията с даренията от предходното издание, както и разясняват каузата, около която всички гости на събитието се обединяват.

Удължават срока за приемане на творби в конкурса за комикси, създадени от деца "Аз и моят град"

Поради засиления интерес към първия национален конкурс "Аз и моят град - комикси, създадени от деца", крайният срок за приемане на коми...

Иновативен и позитивен подход – екипът на фондация „За Нашите Деца“ вярва, че чрез позитивния подход и личния пример на хора, приели да влязат в ролята на посланици на каузата и съмишленици на мисията на организацията, се постигат по-високи и дълготрайни резултати. Различното преживяване също стои в основата на всяко издание на Вечер на добродетелите. Тази година шест бизнес лидери и партньори на фондацията за една вечер ще сменят амплоато си на уважавани мениджъри и ръководители на организации, за да пеят благотворително от сцената на Вечер на добродетелите като гостите в залата ще могат да изразят оценката си за изпълнението, дарявайки сума в подкрепа на каузата. В ролята на пеещи добродеятели ще се превъплътят Лин Годинг (президент на Международния женски клуб-София), Мария Шишкова (управляващ съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria&Dale Carnegie Training), Милен Бонкалов (изпълнителен директор на Орифлейм България), Ивайло Йосифов (главен изпълнителен директор на Дженерали България Холдинг), Максим Бехар (изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на M3 Communications Group, Inc.) и Снежана Ангелова (майка на дете, което фондацията подкрепя). За тяхното представяне и подготовка се грижат известни български музиканти, които също подкрепят каузата на „За Нашите Деца“. Това са Васил Петров, Орлин Горанов, Орлин Павлов, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Еделина Кънева и малката, но талантлива Сара Гушева. Другият различен елемент в събитието, представляващ иновативен подход за набиране на повече средства, които респективно да достигнат до по-голям брой деца, е  благотворително наддаване с предмети и картини, дарени от известни български творци и общественици.

Последващ ефект и ангажираност на гостите – за ефекта и резултатите от всяко събитие Вечер на добродетелите говорят не само събраните средства, които всяка година се равняват на все по-висока сума, но и силната ангажираност на гостите след събитието, благодарение на която фондация „За Нашите Деца“ стартира и последващи стратегически инициативи и проекти, свързани с каузата.

За каузата на Вечер на добродетелите 2014:


Ранното детско развитие обхваща грижата за детето от периода преди раждането му до неговата 7-годишна възраст – това включва грижата за новороденото дете, пълноценното му хранене, инвестицията в неговото здраве, справянето с уврежданията в най-ранен етап от живота му, успешното му включване в детската градина и училището. Доказано е, че в първата година силната емоционална връзка между детето и неговите родители всъщност е първият урок по независимост. Емоцията и грижата превръщат детето от зависима личност в независим възрастен. Изследвания показват, че първите 3 години от живота са най-важни, защото тогава се развиват 90% от клетките на мозъка. В първите 3 години мозъкът на детето, което е лишено от емоционална грижа, забавя развитието си. Все по-често млади родители изпитват трудности да се грижат за децата си, като причина за това е неопитността. Със средствата от тазгодишното издание на Вечер на добродетелите организацията планира да подкрепи 500 деца – 300 да не бъдат изоставени, а да останат със своето семейство или да отидат в алтернативна семейна грижа – осиновително или приемно семейство, или нашата Семейна къща, както и 200 деца на възраст от 0 до 3 години, които със своите специфични потребности и чрез необходимата подкрепа от нашите специалисти, да преодолеят трудностите и да поставят първите крачки на своето правилно развитие.

Повече от половината от младите двойки в България не планират да имат деца

Едва една четвърт (26%) от младите хора с постоянен партньор на възраст 18-35 години имат деца. Повече от половината (56%) от младите д...

В този смисъл Вечер на добродетелите 2014 цели също да повиши чувствителността на лидери в нашето общество към едни от най-сериозните пречки за просперитета на България и те са основно свързани с неадекватната политика за ранно детско развитие.

Около 1600 лева помагат на социалните работници на фондацията да спасят бебе от изоставяне.  Отглеждането на едно дете в институция за година струва около 7000 лева. Попаднало там, то прекарва средно 14 години от своя живот в дом – без възможност да придобие нужните умения да се развива пълноценно, да се адаптира към живота извън институцията след напускането й и да създаде стабилни социални връзки в обществото.

57% от децата, на които „За Нашите Деца“ помага, са тежки случаи и се нуждаят от по-специализирана грижа. За останалите - с малко инвестиция и намеса на специалисти фондацията успява да промени детството им много по-бързо.

Със събраните средства от Вечер на добродетелите 2014 г., фондация „За Нашите Деца“ ще реализира следните стъпки:

- Подкрепа за 300 деца - да не бъдат изоставени, а да останат със своето семейство или да намерят осиновително или приемно семейство

Празник на празните опаковки в Морската градина в Бургас

13 985 броя празни кутии от сок и мляко събраха училища от град Бургас в кампанията „Голямото събиране“, организирана от ЕК...

- Подкрепа за 200 деца на възраст от 0 до 3 години със специфични потребности, които чрез необходимата помощ от специалистите на фондацията да преодолеят трудностите и да поставят първите крачки на своето правилно развитие

- Допълнителна подкрепа за деца и семейства в нужда - с качествени социални услуги като консултация с психолог, рехабилитатор, семеен терапевт, логопед и др.

- Осигуряване на необходимите грижи, медикаменти и апаратура за деца със специфични потребности

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com