Вместо да се целят в нови изтребители, военните мечтаят за кораби

2248
Вместо да се целят в нови изтребители, военните мечтаят за кораби
Снимка: Getty Images / Guliver

Военното министерство (МО) въобще не е включило в плана си за тази година покупка на нови изтребители. Вместо това обаче приоритет е друг проект - за строеж на бойни кораби.

До края на годината МО предвижда да се модернизират старите белгийски фрегати и да се реализират поне 15% от проекта за нов боен кораб. Споменава се и ремонтът на МиГ-29 от Полша, ремонт на самолетитe L-39, Пилатус, и на хеликоптерите Ми-17. За нови изтребители няма и дума, въпреки че за тях бяха отпуснати целево 80 млн. лв. в бюджета на МО извън капиталовите разходи след намеса на премиера Бойко Борисов, припомня в. "Сега".

Новите изтребители на България - някъде там, в далечното бъдеще

Все още остава неясно кога България ще има нови изтребители. Причината за забавянето на гледането на проекта не е съвсем ясна. Той тряб...

Отпадането на изтребителите от плана става въпреки многократните обещания на военния министър Николай Ненчев, че проектът ще започне тази година. Миналата седмица той дори поиска да бъде обсъден в Съвета по отбрана заедно с депутати от ресорната парламентарна комисия. Те обаче деликатно отказаха с мотива, че са ангажирани. Неофициално се разбра, че подозират министъра, че иска да ги натовари с отговорност, която е негова - каква да е процедурата за придобиване на нови изтребители и предлагането ѝ на Министерския съвет. Отпадането на проекта обаче странно съвпада с думите на премиера отпреди 2 седмици, че договор за купуване на нови изтребители ще бъде подписан след няколко години, като дотогава ще има преговори.

Все по-реален става и сценарият за подписване на договор за съвместна охрана на въздушното ни пространство с друга държава от НАТО. По неофициална информация той вече се подготвя. От публикувания план става ясно, че ще се разчита само на ремонтираните от Полша МиГ-29, които обаче ще бъдат готови едва към края на годината. Дотогава армията ще остане без авиация.

Остава въпросът за какво тогава са целево отпуснатите 80 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com