ВМРО се изказа против църковни служби на гръцки по Южното Черноморие

20263
ВМРО се изказа против църковни служби на гръцки по Южното Черноморие
Снимка: БГНЕС

ВМРО излезе с остра позиция относно решението на Българската православна църка (БПЦ) да позволи веднъж месечно в църкви по Южното Черноморие да се служи на гръцки език.

Според ВМРО това е абсурдно, предвид факта, че паметникът на екзарх Антим I пък ще бъде премахнат от двора на българската черква в „Св. св. Константин и Елена” в Одрин.

Свещеници готвят бунт в Неврокопската епархия заради избора на нов митрополит

В Неврокопската епархия се готви протест срещу избора за нов митрополит. Протестът е срещу временно управляващия епархията митрополит Д...

Паметникът не бил възприет от Вселенския патриарх Вартоломей, защото Антим I бил виновник за разделението между църквите. Преместването на монумента по същество е опит за демонстративна ревизия на историческата памет на българите, които постигнаха църковна независимост и изтърпяха схизма от страна на Вселенската патриаршия, казват националистите.

ВМРО остро протестира срещу безсмислените отстъпки на Св. Синод. Няма нужда от богослужения на гръцки език по Черноморието. Чувстващите се като гърци са се изселили по силата на няколко спогодби. В България остават единствено такива, които се самоопределят като българи, казват от ВМРО.

Служби на гръцки в момента ще обслужат единствено модното гърчеене в няколко черноморски града. Затова ВМРО призовава Св. Синод да не се гърчи пред гърчеенето.

В същото време ВМРО пита дали са издействани служби на български език в църквите в Беломорска Македония, където живее компактно българоезично население. ВМРО пита също щом Вартоломей е „вселенски” патриарх, защо се застъпва единствено за гръцкия език?

Църквата на практика подкрепи претенциите на Главното мюфтийство за имоти

Българската православна църква (БПЦ) на практика подкрепи Главното мюфтийство и се обяви против предложените от трима депутати от БСП п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com