ВМЗ "Сопот" остава държавно предприятие

25254
ВМЗ "Сопот" остава държавно предприятие

"ВМЗ „Сопот" към момента трябва да остане държавно предприятие", съобщи пред депутатите от икономическата комисия Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, предаде Стандарт нюз.

„Очаквах, че проблемът във ВМЗ „Сопот" е решен. За съжаление юни месец заварих една много тежка ситуация, не бяха изплатени заплати. Започнахме политика за преструктуриране. Държавата влезе в капитала с 27 млн. лв. – средства необходими за заплати, за осъществяване на поръчки. Към този момент предприятието работи на три смени, изпълняват се поръчките", съобщи министърът.

Стойнев настоя ВМЗ Сопот да остане държавно предприятие

Към момента ВМЗ Сопот трябва да остане държавно предприятие, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при изслуш...

„Във всяка една среща правя всичко възможно да търся поръчки. Имах среща с министъра на отбраната на Виетнам, който прояви голям интерес", посочи Стойнев. „На този етап моето мнение е, че предприятието трябва да остане държавно. В момента се работи по две - три поръчки и ако бъдат спечелени, може да се върви към изваждане от кризата на това предприятие. Ако тези поръчки не се осъществят, може да се върви към приватизация. На този етап вървим в правилната посока", посочи министърът.

"Амбицията на правителството е да докаже, че държавни фирми могат да работят и да бъдат печеливши", подчерта Стойнев. Той увери депутатите, че се предприемат сериозни мерки, за да се спре източването на държавните фирми и подобряване на управлението им.

„188 са дружества, където държавата и в частност министърът на икономиката и енергетиката е акционер или съдружник. 113 от тях са действащи предприятия. Има и 14 дъщерни дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Трябва да прибавим и Държавната компания „Индустриални зони". Амбицията на правителството е да докаже, че държавни фирми могат да работят и да бъдат печеливши", обясни министърът.

„Трябва да има ефективен контрол върху дейностите на всяко едно предприятие и да се прецени доколко то може да бъде стабилизирано или да вървим към приватизация. Не е тайна, че ако капацитетът на предприятията не отговаря на нашите изисквания, управлението ще бъде сменено", посочи министърът. Той отбеляза, че за управлението на ключови предприятия може да има и международни конкурси.

Стойнев: Не се снимам с работниците от ВМЗ-Сопот, търся им поръчки

За разлика от предишното правителство аз не се снимам с работниците от ВМЗ-Сопот, а им търся поръчки. Това заяви в кулоарите на Народно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com