Впечатление на очевидец за антитероризма ни: По-страшно от ИДИЛ е дебил

4625
Впечатление на очевидец за антитероризма ни: По-страшно от ИДИЛ е дебил
Снимка: БГНЕС

200 души са стояли "задържани" без обяснение и без възможност да си тръгнат 2 часа под дъжда късно тази нощ в пред Националния дворец на културата (НДК) заради антитерористичното учение на МВР. Това разказа един от "задържаните" във Facebook. 

В своя разказ той описва ситуация, в която стотици граждани са били вкарани в ограждение до НДК, стояли са там с часове с иззети документи, като никой от представителите на МВР не им е обяснил какво всъщност се случва и защо са задържани. Описанието е повече от красноречиво - когато завалял "един хубав студен дъждец", "всички осъзнаха, че всъщност не ги пускат да отидат никъде, нито им дават дъждобрани, нито дори до тоалетна в близкото заведение могат да отидат. Разбраха какво е да си „терорист“, прихванат от нашите служби".

Вчера, 22 март, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че в София ще бъде проведено антитерористично учение, което било планирано преди два месеца и нямало нищо общо с атаките в Брюксел, при които загинаха над 30 души. “В хода на учението ще тренираме различни държавни структури“, посочи тя, като няколко пъти се извини на гражданите за евентуално създадени неудобства.

Днес, 23 март, от пресцентъра на МВР заявиха пред репортер на Actualno.com, че нямат информация по време на учението да са били задържани граждани.

Бъчварова: Има изключително сериозна заплаха за сигурността в цяла Европа

В момента има изключително сериозна заплаха за сигурността на всички страни в Европа. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна...

Антитерористичното преживяване при НДК

"В тази държава терористите със значки са много по-страшни от терористите с бомби, бъдете сигурни. Факт е, че часове след Брюксел свободите и гражданските права вече ни бяха ограничени. Поне за тия 200 души. Скоро и на други. Вероятно и няколко пневмонии ще има на сутринта (май и аз натам отивам)”, коментира "задържаният" във Facebook.

От разказа му става ясно, че хората са били задържани без обяснения. Човекът описва и ситуация със задържани италиански студенти по медицина. Италианците трябвало да летят за родината си, но с непредвиденото усложнение имало опасност да изтърват полета си. Това въобще не трогнало нашите служители на реда, като нещата се изродили в средното: "Ами те български знаят ли?“ Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали".

За капак единият полицай хем казал, че никой не е задържан, хем можело всеки "незадържан в кошарата" да си тръгне "когато му дойде редът". "А бе, какво искаш от мене бе, човек. Хвани някой от ония с големите болтове!", било полицейското оправдание хората да не бъдат пуснати.

Финалът, по думите на свидетеля на контратерористичното учение, е повече от комичен - на него самия не му прибрали личната карта! "Никой не ме провери, никой не ме регистрира. Аз влязох и излязох от "операцията" анонимен. Цялата създадена т. нар. „организация“ по идентификация и проверка се оказа един голям надут балон. Бум! Антитероризъм ли? - Не става само с ядене на филии с мас. Трябва и акъл!", пише човекът в социалната мрежа

Няма пострадали или изчезнали българи в Брюксел

Няма данни за пострадали българи при атентатите в Брюксел, няма и такива, които да се издирват от техните близки. Това потвърди рано су...

Ето и какви въпроси поставя към властите ни човекът, преживял от първа ръка антитерористичното учение:

1. С какво право хора са принудително държани като животни с часове под дъжда, без да им се даде никакво обяснение, без да поиска съгласието им и без да бъдат допуснати дори до WC да отидат?

2. Защо нито един служител от тази "операция" не се легитимира и не регистрира изразеното желание за правна помощ от задържаните?

3. Защо не се издаде протокол за осъществените процесуални действия по задържане, който да удостовери събитието и да е надлежен документ за по-нататъшни правни действия – търсене на отговорност от държавата или най-малкото представянето му пред работодател, ако някой от хората е на работа нощна смяна?

Снимка: Архив

200 души са стояли 2 часа под дъжда снощи в пред Националния дворец на културата (НДК) заради антитерористичното учение на МВР.

Това разказа един от „задържаните“ Николай Паунов във Facebook.

В своя разказ той описва ситуация, в която стотици граждани са били оградени с часове с иззети документи, като никой от представителите на МВР не им е обяснил какво всъщност се случва.

Вчера, 22 март, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че в София ще бъде проведено антитерористично учение, което било планирано преди два месеца и нямало нищо общо с атаките в Брюксел, при които загинаха над 30 души. “В хода на учението ще тренираме различни държавни структури“, посочи тя, като няколко пъти се извини на гражданите за евентуално създадени неудобства.

Днес,243март, от пресцентъра на МВР заявиха пред репортер на Actualno.com, че нямат информация по време на учението да са били задържани граждани.

В тази държава терористите със значки са много по-страшни от терористите с бомби, бъдете сигурни. Факт е, че часове след Брюксел свободите и гражданските права вече бяха ни ограничени. Поне за тия 200 души. Скоро и на други. Вероятно и няколко пневмонии ще има на сутринта (май и аз натам отивам)”, коментира Паунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com