Бъчварова: Има изключително сериозна заплаха за сигурността в цяла Европа

2749
Бъчварова: Има изключително сериозна заплаха за сигурността в цяла Европа
Снимка: БГНЕС

В момента има изключително сериозна заплаха за сигурността на всички страни в Европа. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на пресконференция в София след атентатите от тази сутрин, 22 март, в Брюксел, предаде репортер на Actualno.com.

"Изключително сме обезпокоени от случващото се в Брюксел. От първите минути на атентатите там сме активирали спешни мерки, които са заложени в националния план за противодействие на тероризма.", каза вътрешният министър.

Тя уточни, че е повишено нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти - летища, жп гари, пристанища. Повишено е нивото на сигурност и по метростанциите в София. Столична община съдейства на СДВР за проверка на "възлови обекти" в столицата.

"В момента има изключително сериозна заплаха за сигурността на всички страни в Европа, затова искам да кажа чрез вас на българските граждани, че всички мерки за тяхната сигурност са предприети", заяви още Румяна Бъчварова.

След атаките в Брюксел Facebook включи опцията отбелязване, че си в безопасност

Социалната мрежа Facebook активира опцията за отбелязване, че си в безопасност (Safety Check) след атентатите в Брюксел от 22 март. Мно...

Разпоредени са мерки за засилен граничен контрол, където, по думите ѝ, ще се извършва "100-процентова проверка".

Тя заяви, че няма конкретни конкретни сигнали за заплахи от атентати на територията нашата страна.

Въпреки това вътрешния министър съобщи, че са задействани всички необходими мерки. Бъчварова поясни, че ще се проведе и заседание на Националния щаб по сигурността и в него ще вземе участие и министър-председателят.

В София ще бъде проведено и антитерористично учение, което било планирано преди 2 месеца, но съвпада с атаките в Брюксел от днес.

Поддръжници на ИД възхваляват атентатите в Брюксел онлайн

Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за днешните атентати в Брюксел, но поддръжници на "Ислямска държава" в...

В хода на учението ще тренираме различни държавни структури“, посочи министърът на вътрешните работи.

Службите ни са в постоянен контакт с европейските партньорски служби. "Такива терористични атаки наблюдаваме в последните дни и това, за съжаление, е една поредица, която ни кара да се чувстваме изключително обезпокоени", каза Бъчварова. 

Броят на пострадалите при взрива на станцията Малбек на метрото в Брюксел достигна 55, предава тв RTBF, цитирана от РИА Новости. Преди това беше съобщено за 15 жертви на взрива и 10 тежко ранени.

По-рано днес два взрива прогърмяха на международното летище в Брюксел във вторник около 8 часа местно време. Властите на страната смятат, че едно от взривните устройства е приведено в действие от камикадзе.

Третият взрив е прогърмял във вагон на метрото на станция Малбек. В резултат на терористичните актове са загинали поне 28 души, десетки са ранени. Сред пострадалите има и деца.

Белгия вдигна нивото на тревога от терористична заплаха от трета на четвърта степен – най-високото възможно. Белгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че става дума за терористични атаки.

Експлозиите на аеропорта и в метрото в столицата на Белгия става само 4 дни след залавянето на 26-годишния Салах Абдеслам. Той е заподозрян, че е единственият оцелял атентатор от нападенията в Париж от 13 ноември миналата година. Вчера министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон предупреди, че залавянето на един терорист може да активира друг.

В София ще бъде проведено и антитерористично учение, което било планирано преди 2 месеца, но съвпада с атаките в Брюксел от днес.

Службите ни са в постоянен контакт с европейските партньорски служби. "Такива терористични атаки наблюдаваме в последните дни и това, за съжаление, е една поредица, която ни кара да се чувстваме изключително обезпокоени", каза Бъчварова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com