"Възраждане" пак подлага журналисти на онлайн тормоз, АЕЖ реагира

6371
"Възраждане" пак подлага журналисти на онлайн тормоз, АЕЖ реагира
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изрази солидарност с колегите си от платформата за проверка на факти Factcheck.bg, които за пореден път са обект на онлайн тормоз в социалните мрежи от членове и привърженици на политическа партия “Възраждане”.

Поредният случай е свързан с журналистките Мина Киркова и Ралица Ковачева. Техни снимки се разпространяват с обидни и клеветнически коментари и заплахи из различни групи на “Възраждане”, включително и в такива, управлявани от лидера Костадин Костадинов и депутати от партията.

"Дейността в социалните медии показва нива на координираност, присъщи на добре организирана кампания за влияние. Към момента на публикуване на позицията въпросните публикации са споделени стотици пъти от индивидуални профили и разпространени в десетки групи и страници. Липсата на аргументи не може да бъде компенсирана със саморазправа с журналистите, които са установили какви са фактите", пишат от АЕЖ-България в своя позиция от 1 август.

Още: Полицията проверява не агресията на "Възраждане", а дали е порнографски филмът "Близо"

Поводът за онлайн тормоза

Повод е проверка на Factcheck.bg, която прави преглед на всички обстоятелства около нашумелия украински сайт “Миротворец”, в чийто списък с лица, заплашващи националната сигурност на Украйна, е и Костадин Костадинов. Материалът излага както известните факти за този сайт, така и множеството критики на международни организации, но също така показва и как съществуването на сайта се използва от руската пропаганда, за да се злепоставят украинското правителство и неговите съюзници.

Обективното и неедностранчиво отразяване явно не се харесва на част от привържениците на “Възраждане”, които започват да нападат авторката на текста, пишат от АЕЖ-България.

Въпреки острата си критика към “списъците” на “Миротворец”, “Възраждане” отдавна прави “списъци” с български журналисти и медии, които не одобрява. Те са наричани “чуждестранни агенти”, не са допускани до събития на партията, подлагани са на охулване и заплахи в социалните медии, припомнят от асоциацията.

Още: "Лъжец и измамник": И Костадин Костадинов влезе в списъка на "Миротворец"

Това не е първият случай, в който АЕЖ взима отношение по враждебни прояви на представители на “Възраждане” към журналисти. Преди година се наложи да излязат с позиции в защита на Ралица Фичева и Лъчезар Лисицов, като това са само два от няколкото примера, "показващи системност в поведението на тази партия".

За Factcheck.bg

Factcheck.bg е член на най-авторитетната мрежа за проверка на фактите в света The International Fact-Checking Network (IFCN) на института Пойнтер в САЩ. Уставът на тази мрежа задължава всички членуващи платформи да спазват много строги правила при всяка проверка. Тези правила за българската платформа могат да бъдат открити на нейния сайт. Сред тези принципи са прозрачност на методите и принципите на работа, прозрачност на източниците, както и право на отговор на засегнатите. Това дава възможност на всеки един потребител на сайта да направи своя собствена проверка и да се увери в направените изводи.

ОЩЕ: Кабинетът призова за проверки срещу "Възраждане" заради насилие и агресия

Източниците на финансиране на Factcheck.bg са публикувани на сайта. "Твърденията, че американският милиардер Джордж Сорос плаща на журналистите в сайта, са напълно неверни. Те са част от конспиративната теория за всемогъщия Сорос, който плаща на медии и неправителствени организации, за да контролира чрез тях правителствата. Фондация “Отворено общество” наистина предоставя грантове на медии и неправителствени организации по целия свят. Но в това няма нищо конспиративно – информацията за проектите и финансирането е прозрачна и свободно достъпна", пишат от АЕЖ.

"Безпочвените твърдения, че медии, в това число Factcheck.bg, са финансирани от “Сорос/ЦРУ” са част от очернящата кампания на “Възраждане” срещу политическите им опоненти, организациите на гражданското общество, различни религиозни, социални и етнически групи", гласи позицията.

Призив към властите

АЕЖ-България призовава българските власти "внимателно да наблюдават партия “Възраждане” за подкрепа и разпространение на антисемитизъм, език на омраза, сочене с пръст на неудобни критици, разпространяване на лични данни, в това число и снимки на “врагове”, които могат потенциално да доведат до насилие и да подтикват привържениците ѝ към престъпления от омраза".

"В случай че има достатъчни основания за това, прокуратурата следва да предприеме действията, предвидени в чл. 40, ал. (1) и (2) от Закона за политическите партии. Полицията и прокуратурата трябва да се отнасят максимално сериозно към всякакви заплахи – преки или непреки, отправени към журналисти от представители и привърженици както на “Възраждане”, така и на всяка друга радикализираща се политическа сила", пишат от АЕЖ-България.

Вчера стана ясно, че Българският хелзинкски комитет е внесъл сигнал в прокуратурата срещу проруската формация, базиран на подписи на редица общественици. Иска се закриване на "Възраждане".

ОЩЕ: Общественици: Прокуратурата да се задейства за разпускане на "Възраждане"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...