"Лъжец и измамник": И Костадин Костадинов влезе в списъка на "Миротворец"

12842
"Лъжец и измамник": И Костадин Костадинов влезе в списъка на "Миротворец"
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попадна в списъка на украинския сайт "Миротворец", за който се твърди, че събира имена на чужди граждани, включително български, определени като врагове на Украйна и риск за националната сигурност на страната.

В списъка е и депутатът от БСП Кристиан Вигенин - настоящ зам.-председател на парламента и бивш външен министър.

Какво пише "Миротворец" за Костадинов?

Безлов: Темата „Миротворец“ е класическа руска пропагандна операция

Повдигането на темата за украинския сайт "Миротворец" в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия. Това коме...

В сайта "Миротворец" Костадинов е определен като "руски агент за влияние в България", "провокатор, лъжец, политически измамник и популист". Посочено е негово участие в "информационни и пропагандни специални операции на Русия срещу Украйна и България".

"Сътрудничество с руския агресор по време на войната срещу Украйна, вероломно започната от фашистка Русия. Манипулиране на обществено значима информация в интерес на руския агресор. Целенасочени действия, насочени към унищожаване на доказателства за извършване на престъпления от руския агресор, създадените от него терористични организации и съучастниците на кремълския режим срещу Украйна и нейните граждани", гласи още описанието за лидера на проруската партия "Възраждане".

Описана е и дейността на Костадинов във връзка с исканията му България да напусне ЕС и НАТО, сблъсъците с полицията и реториката му, обслужваща Кремъл.

Роден е на 1 април 1979 г. във Варна, в работническо семейство. Баща му е заварчик в корабостроителница, а майка му е чистачка. Прекарва детството си във Владиславовския район, където завършва гимназия. През 2002 г. получава магистърска степен по балканистика. През 2011 г. - магистратура по право във Великотърновския университет. През 2017 г. защитава докторска дисертация по етнография в Института за етнология и фолклористика - Етнографски музей при Българската академия на науките на тема "Русините в Централна Европа - история и съвременност, пише за лидера на "Възраждане" в украинския сайт.

През 2022 г. за действия, насочени срещу националната сигурност на Украйна, е задържан в Одеска област от украинските специални служби. След извършване на необходимите следствени действия и документиране на фактите за антиукраинска дейност Костадинов е позорно изгонен от Украйна със забрана да я посещава за срок от 10 години.

Христо Грозев определи "Миротворец" като сайт с много спорна репутация

Сайтът "Миротворец" е с много спорна репутация. Той се появи в средата на 2014 г., няколко месеца след анексирането на Крим, след влиза...

През 2023 г., следвайки инструкциите от Москва, с цел унищожаване на доказателства за престъпленията на Русия и нейните граждани, той участва в московска спецоперация за дискредитиране на Центъра "Миротворец" в България, пише сайтът.

Какво е "Миротворец"?

Става въпрос за база данни, където попадат имената на считани за сътрудници на режима на диктатора Владимир Путин или за прокарващи проруска линия на влияние.

Център "Миротворец" е неправителствена организация, която се занимава с изследване на признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, срещу мира, срещу сигурността на световната общност и срещу международния правен ред. Центърът работи с информация и данни от публично достъпни източници, т.е. не със секретна информация.

ОЩЕ: Нинова сезира службите и ги вика в парламента заради украинския сайт "Миротворец" (ВИДЕО)

Сайтът предизвика скандали в парламента, като БСП вече настояха службите да бъдат изслушани, а правителството да заеме ясна позиция в защита на българските граждани, попадащи в списъка.

Скандалът с "Миротворец": За да забравим по-належащите скандали

С пълна сила се разгаря нов скандал - със списъка "Миротворец" на едноименния украински сайт, заради който в парламента имаше не какво ...

От "Възраждане" поискаха охрана от НСО за българските имена в сайта "Миротворец".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика