X
 
 

За три години - стотици милиони заминаха за охраната на границата с Турция

830 2
photo of За три години - стотици милиони заминаха за охраната на границата с Турция
Снимка: БГНЕС
Близо 0,25 млрд. лева са похарчени за охрана на българо-турската граница срещу мигрантския поток през последните три години, стана ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента.

В тази сметка обаче далеч не са включени всички разходи. Посочената сума е само за строителството на все още недовършената ограда и за специализираната полицейска операция по границата. Отделно от това бяха дадени милиони за техника на граничната полиция. Голямото харчене обаче тепърва предстои - през следващата една година чрез обществени поръчки трябва да се раздадат още 160 млн. евро, които ЕК отпусна на страната за спешни мерки срещу мигрантския натиск, припомня в. "Сега".

Бойко Ноев: Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница

Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница, затова трябва да се вземат много драматични мерки, основно чрез ангажир...

От началото на 2014 г. до края септември тази година МВР е похарчило над 75 млн. лв., става ясно от отговора на Бъчварова. Към тях трябва да се прибавят и общо 170 млн. лв., които две правителства отпуснаха за строителството на оградата. По-голямата част от тях бяха изхарчени в мандата на кабинета на Бойко Борисов. Въпреки огромните суми оградата все още не изпълнява напълно предназначението си. Общо 260 чужденци са задържани в страната за седмица, сочат последните данни на МВР. От началото на годината само на влизане от Турция са арестувани 4526 незаконно влезли. Броят на заловените нелегални в страната е далеч по-голям. Общият брой на хванатите по границите и вътре в страната е 17 977 души.

И от МВР неведнъж са признавали, че каналджии и нелегални мигранти лесно я преминават, като я прескачат, режат или преминават срещу подкупи. Освен това на близо 200 км по протежението й няма камери, което значи, че граничарите могат да реагират едва след като оградата е премината. Сега МВР планира да изгради видеонаблюдение с парите, отпуснати от ЕК. В същото време ще използва тези средства и за да плаща командировъчни на полицаите, охраняващи границата. Изпращането им започна още през 2013 г., когато все още нямаше ограда. И до днес обаче командировките продължават, като на браздата бяха изпратени и военни.

Най-много пари през последните три години са изхарчени по перото "Издръжка и текущи разходи", пише в отговора на Бъчварова, без да се конкретизира какво влиза в тях. През 2014 г. по тази линия са дадени 35.9 млн. лв., година по-късно сумата е 15.2 млн. лв., а до края на третото тримесечие на 2016 г. - 7.2 млн. лв., или общо над 58.5 млн. лв. за целия период. Разходите за персонал, където вероятно са включени и командировъчните, са общо над 15.5 млн. лв. за целия период. Отново има тенденция за намаляването им.

В отговора си Бъчварова посочва две постановления на правителството, с които са отпускани допълнителни средства за охраната на границата. И двете са приети през 2014 г. В следващите години нужните пари явно са били разписвани в бюджета на МВР, тъй като извънредни финансови инжекции по тази линия няма. Същевременно обаче бюджетът на МВР расте с устойчива тенденция. За догодина ситуацията е същата - отново над 1 млрд. лв., както и около 100 млн. лв. повече спрямо 2016 г. въпреки прокламираната от управляващите реформа, която уж трябваше да намали разходите.

По статистика: Армията е спряла хиляди мигранти да влязат в България

От март досега армията е задържала 3300 души, опитали да преминат през границата в България. Това стана ясно от доклада за състоянието ...

"Отчитаме всички предизвикателства и ви уверявам, че предприемаме редица мерки, с които организираме дейността на различни структури на МВР, така че те да изпълняват задълженията си по най-добрия начин в унисон с нуждите и очакванията на обществото", пише в отговора на Бъчварова до депутата Чавдар Пейчев от БДЦ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Между Турция и България няма почти никаква ограда, ако не вярвате идете до село Щит.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    При 200 км граница с Турция и тази цена един метър ограда излиза хиляда лева. Ако снимките показват реалния резултат, значи доста се откраднало от тези пари.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално