Започват проверки на кварталните сервизи

3017
Започват проверки на кварталните сервизи
Снимка: БГНЕС

НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи. Акцията е планирана за близките дни, като операциите ще продължат регулярно чак до 2018 година. Планът е заложен в стратегията за превенцията на престъпността на полицията. Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се изчисляват на десетки милиони годишно. Освен това много от сервизите продавали и крадени части. Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол, пише в. "Монитор".

Проблемът идвал още от далечната 2000 година, до когато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно. В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки. Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, в който се лансира идеята да има регистър на монтьорите.

ГЕРБ готви закон за автосервизите

Да бъде приет нов закон, който да извади на светло автосервизите в страната, настояват от ГЕРБ. Депутати вече са предприели законодате...

Данните на парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом. Само в последните дни преди коледните празници са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности. Най-сериозното нарушение, на което са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни. Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.

От СБА апелираха за изготвянето на закон, който да предвиди въвеждането на задължителна регистрация на всички авторемонтни търговски обекти, създаване на регистър, въвеждането на задължителни „сервизни картони“ за всяка кола. С тази стъпка например ще може да се ограничи и превъртането на километражите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com