Заради лошоте време пием по-малко бира

10562
Заради лошоте време пием по-малко бира

С близо 6% е спаднала консумацията на бира през това лято, отчетоха от Съюза на пивоварите в България на пресконференция днес. Причина за това са неблагоприятните климатични условия, каза изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова. Половината от годишните продажби се генерират в периода май-август, а заради дъждовното лято от бранша не са оптимисти как ще приключи годината.

Повече от половин милиард литра бира са изпили българите през 2013 г., което означава по 74 литра средно на човек, изчислиха от Съюза на пивоварите. По тези показатели България се нарежда в „златната среда" в Европа, коментират от бранша.

Серия волейболни турнири показват на феновете новата "Каменица фреш" с касис и лайм

Първата българска нискоалкохолна плодова бира, Kamenitza Fresh, започва лято 2014 с иновативен трети вкус в своето портфолио. След като...

Потреблението на безалкохолна бира е около 1%. Заедно с бирените миксове, той нараства на 3,5-4 на сто, коментира Владимир Иванов - председател на управителния съвет на браншовата организация.

От сектора отчетоха продължаваща тенденция за нарастване на продажбите на бира в пластмасови бутилки и кенове и намаляване на продажбите в стъклени бутилки.

Българите харесват традиционните български марки, за м.г. 93 на сто от изпитата бира у нас е произведена български пивовари.

Ежегодно се увеличава и вносът на бира в страната, като за 2013 г. общото количество е 428 000 хектолитра (1 хектолитър = 100 литра).

Добре прекараното време

Със сигурност се мислиш за много зает човек. Направо те чуваме как си казваш „Имам само 24 часа“ и препускаш към следващат...

Най-често бира е консумирана през юни тази година в морските градове Бургас и Варна, както и в Русе, който винаги е бил в челната тройка. В тези градове е и най-честата консумация на бира от жени.

През първото полугодие инвестициите в пивоварната индустрия са 24 млн. лв., съобщи още Ивана Радомирова. Пивоварната индустрия у нас продължава да се развива и инвестира активно в производствени иновации, оборудване и разширяване на асортимента и марки пиво, както през изминалата, така и през настоящата година, каза тя.

За сравнение, за цялата 2013 г. инвестициите бяха общо 57 млн. лв.

Понастоящем в производството на бира и малц в България са ангажирани 2 500 души, в свързаните сектори на доставчиците – 8 900 души, а работната заетост по веригата на клиентите е 17 хил. души, допълни тя.

Летен фестивал BeerRelation в Южния парк

Топлото време винаги е предпоставка за някое приятно събитие като това, което ще се състои от 12 до 15 юни в Южния парк. BeerRelation щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...