Знаете ли кой е първият българин, окичил се с мартеница?

2118
Знаете ли кой е първият българин, окичил се с мартеница?
Снимка: Envato

Краят на февруари наближава, а това означава само едно – сезонът на пролетта съвсем скоро ще настъпи и природата ще претърпи своето следващо прераждане. Отбелязването на новото начало най-често свързваме с 1 март – празникът на Баба Марта и денят, в който се закичваме с мартеници за здраве и благоденствие.

Традицията е популярна практика сред българския народ и е свързана с древната езическа история на Балканския полуостров. В една от по-съвременните легенди дори се разказва, че мартеницата идва от времената на прабългарите и по-специално на хан Аспарух. След като стигнал до Дунавската равнина, той бил смаян от нейната красота и решил да запали голям огън, за да бъде покровителстван народът му от бог Тангра. Започнал празникът, но ханът бил тъжен, защото задължително трябвало да положи до жертвените дарове една билка, която нямал. В този момент долетяла лястовичка, а към крака ѝ с бял конец била привързана липсващата билка, подарък от сестрата на Аспарух Хуба. Птичката обаче била ранена по време на своя полет и част от белия конец била обагрена от кръвта ѝ. Хан Аспарух предлага на бог Тангра стръкчето, а запазва бяло-червения конец, вярвайки, че той ще му донесе здраве и щастие.

В днешно време, мартениците са малки украшения, изработени предимно от вълнена или памучна прежда. Характерните цветове са бял и червен и символизират здраве, щастие и ново начало. Смята се, че когато видите цъфнало дръвче или щъркел, трябва да окачите мартениците на клон или да ги положите под камък, за да ви е успешна цялата година.

Пъстра колекция от мартеници очаква клиентите на BILLA по случай Баба Марта

Ако все още не сте се подготвили за празника или се чудите откъде да си закупите мартеници, не се притеснявайте. Удобен и лесен вариант е да посетите най-близкия магазин BILLA, където можете да откриете разнообразие от пъстри и качествени мартеници на достъпни цени.

Богатият асортимент включва класическите бели и червени мартеници гривни, разнообразни модели със символите на празника – Пижо и Пенда и модерни мартеници с шевици. В по-големите BILLA магазини в страната клиентите на веригата могат да намерят и специална селекция от автентични български мартеници, които са ръчно изработени, в духа на обичая.

Всички мартеници в магазини BILLA можете да разгледате в най-близкия супермаркет на веригата или онлайн в седмичната брошура: https://www.billa.bg/promocii/sedmichna-broshura.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com