АПИ загърби "Джи Пи Груп", избра с 50 млн. лв. по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра

9931
АПИ загърби "Джи Пи Груп", избра с 50 млн. лв. по-скъпа оферта за пътя Ботевград-Мездра
Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) загърби добре известната при ремонта на „Граф Игнатиев“ в София фирма „Джи Пи Груп“. За изпълнител на лот 2 от пътя „Мездра - Ботевград“ е избрана офертата на консорциум „МБ Лот 2-2019“, която е с почти 50 млн. лв. по-скъпа от тази на „Джи Пи Груп“.

Миналата година Пътната агенция стартира обществените поръчки за избор на изпълнители при изграждането на 33 км от пътя между Мездра и Ботевград.

Обектът е разделен на два лота. Първият участък е с дължина 19,331 км и започва от Ботевград в посока към Мездра. Процедурата за него бе прекратена през август миналата година с мотив, че са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не са могли да бъдат отстранени без да се променят условията й. Впоследствие през октомври поръчката бе възобновена. До този момент е публикуван само първият протокол, от който става ясно кои са участниците.

Вторият лот обаче – за 13,433 км, който започва почти от средата на участъка и завършва при гр. Мездра, е на финалната права.

При шест подадени оферти, до класиране достигат само две. На първо място комисията класира предложението на ДЗЗД „МБ Лот 2 – 2019“ с участници „Европейски пътища“ АД (80%), „Водно строителство – Благоевград“ АД (19%) и „Вахостав – СК“ (1%).  

При обявена прогнозна стойност 178,8 млн. лв. консорциумът е оферирал обща цена за изпълнение на стойност близо 222,5 млн. лв. без ДДС. На второ място е класирана „Джи Пи Груп“ с оферта за 174,7 млн. лв.  Разликата между двете оферти е 47,8 млн. лв.  

Припомняме, че когато стартира процедурата АПИ вписа в документацията, че посочената прогнозна стойност не е пределна, което значи, че кандидатите можеха да подадат аргументирано по-високи оферти.

Водещ критерий с 60% тежест при определяне на изпълнител е именно цената. И въпреки че даде доста по-евтина цена, „Джи Пи Груп“ остана втора.

В името на социалния мир, София дава безлихвен заем на "Джи Пи Груп" и ПСТ

Като първа допълнителна точка в утрешната сесия на Столичния общински съвет (СОС) (14 март) ще бъде гледан доклад за отпускане на безли...

„ГБС Инфраструктурно строителство“ АД също е допуснато до отваряне на ценовото предложение. То е на стойност  227,5 млн. лв., но компанията е отстранена, защото не е посочила единични цени по позицията за допълнителни структури, камери за кабелни линии.

От процедурата са отстранени също така азербайджанско-българският консорциум „Аккорд Кънстракшънс“, „Трейс Груп Холд“ АД и Обединение „ГЕОПЪТ Лот 2“ (с участници „Геострой“ АД и „Пътстрой-92“ АД)  .

До този момент решението на комисията за класиране, обявено в четвъртък (6-ти юни), не е обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията.

Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока.   

А за първия лот, който е почти в начален етап и с прогнозна стойност 123 млн. лв. без ДДС, са подадени девет оферти: от ДЗЗД „Хидро-Водстрой“ (с партньори „Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД); от ДЗЗД „Бебреш“ (с партньори „Автомагистрали – Черно море“ АД и „ИСА“ ЕООД); от  ДЗЗД „ПСТ Северозапад Лот 1“ (с партньори „ПСТ Груп“ ЕАД, „Пътинженеринг – М“ АД, „Бургаспътстой“ АД и „Новако Строй“ ЕООД); от „ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД; от ДЗЗД „Мездрея – 2019“ (с партньори „Галчев Инженеринг“ ЕООД и „Таблерос Пуентес“ АД); „Джи Пи Груп“ АД; ДЗЗД „МБ Лот 1 – 2019“ (с партньори „Грома Холд“ ЕООД и „Рутекс“ ООД); от „Трейс груп Холд“ АД; от Обединение „Геопът Лот 1“ (с партньори „Геострой“ АД и „Пътстрой – 92“ АД).  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com