Благи успокоения от Фандъкова в поредния ден на мръсен въздух в София

2121
Благи успокоения от Фандъкова в поредния ден на мръсен въздух в София
Снимка: БГНЕС

Дойдох на работа с автобус 76, трябваше да отида в Софийския университет, затова беше много удобно да го направя. Вчера (26 януари) имаше 4-5000 души повече, отколкото на 25 януари – това показват данните от продадените билети. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, коментирайки какъв е ефектът от мерките на Столична община за борба с мръсния въздух – дотук главно призиви.

Попитана от Нова телевизия как отговаря на противоречието, че Столична община вдигна цената на градския транспорт, а иска от софиянци да го ползват при високи нива на замърсяване на въздуха, столичната кметица отговори, че сега бил предвиден зеления билет. Тази мярка, обаче, влиза в сила само при най-тежка ситуация – над 200 микрограма фини прахови частици на кубичен метър, като нормата е 50 микрограма.

Официално: Частична забрана за коли и паркиране в центъра при мръсен въздух в София

Столичният общинският съвет (СОС) прие дългоочакваните мерки при замърсяване на въздуха. Това стана при разглеждане на новия механизъм ...

В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление, призна Фандъкова, като посочи, че "доста често" през нощта се измерват най-високи стойности на замърсяване. В общинските жилища можем да правим проверки как се отопляват хората – правим го периодично. В други жилища не можем да проверяваме и контролираме, призна кметицата. И заяви, че има предложение да се въведат стандарти за продажба на въглища с по-ниско съдържание на сяра, като има уверение от правителството, че това ще стане от следващия отоплителен сезон.

Попитана относно информацията, че инспектори глобяват клошари - защото ровят в кофите за боклук. Важно е да се правят проверките, за да не се вадят отпадъчни, горивни материали, защото това е източникът на замърсяване в някои квартали в София, заяви Фандъкова и изтъкна, че се правят съвместни проверки на Столичния инспекторат и РИОСВ – за последния месец са проверени 35 автомобилни пункта и са съставени 13 акта.

Над 120 000 дървета сме заложили да засадим в София през тази година, предложили сме и варианти за ограничаване на движението на автомобили от по-нисък екологичен клас (под ЕВРО5 и ЕВРО6) в определени зони, но е необходима промяна на законодателство, продължи Фандъкова и каза, че са заложени повече средства за миене на улици тази година, но не влезе в конкретика с числа.

Ситуацията днес, 27 януари

Отхвърли ли ГЕРБ разумни предложения за мръсния въздух в София само защото са на БСП?

Много сериозно недоволство от приетите от Столичния общински съвет (СОС) мерки за борба със замърсяването на въздуха изрази общинският ...

Нивото на фини прахови частици във въздуха на София отново е над нормата. За днешния ден Столична община (СО) обяви предупреждение за очаквано повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха. Според станцията в ж.к. "Дружба" предупреждението е за умерено замърсяване, в кв. "Павлово" – за средно, в кв. "Хиподрума" – високо, в ж.к. "Надежда" – средно.

За намаляване на замърсяването общината призовава жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. В случай, че гражданите използват личния си автомобил, молбата на СО е шофьорите да не оставят двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление. Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР.

Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии - 66 и 63.

Шофьорите от столичния градски транспорт ще продават "зелен билет"

Шофьорите от столичния градски транспорт ще продават „зелен билет“ в дните, в които стойностите за замърсяване на въздуха в...

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. За сравнение, в репортаж на Нова телевизия беше показано, че при замърсяване на въздуха в Скопие бременните жени биват освобождавани от работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София