Чехи спечелиха конкурса за втори "Мост на влюбените" в София (СНИМКИ)

6427
Чехи спечелиха конкурса за втори "Мост на влюбените" в София (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Студио Boele s.r.o. - Чехия е победителят в конкурса за пешеходен мост в столичния Южен парк, който ще е над ул. "Бяла Черква" и входа на парка. Автори са Павел Файфър и Петр Шума, съавтор е Алекс Десов, сътрудници - Витуданис Дара и Юлия Карасинска. Това обяви председателят на международното жури арх. Ивайло Петков, представяйки резултатите от надпреварата в присъствието на колеги от журито и главния архитект на София Здравко Здравков. 

"Имаме достоен победител. Спечелилият проект отговаря на изискванията за качествена градска среда и на концепцията за град за хората", изтъкна арх. Здравко Здравков, показвайки как ще изглежда вторият "мост на влюбените" в София. 

"Това е изпълнимо решение, щадящо природата и отговарящо на изискванията за достъпност и пешеходна свързаност на двата парка. Велосипедистите и пешеходците ще преминават по едно съоръжение, което наистина ще изглежда добре и ще се впише в градската среда", коментира той пред Actualno.com.

Съоръжението е подходящо и за хора в неравностойно положение и майки с колички, посочи още Здравков и добави, че се предвижда отсечените дърветата да бъдат използвани в конструкцията на моста.

Предстои изработване на подробен устройствен план и провеждане на отчуждителни процедури за имота, който се намира на кръстовището на ул. "Бяла Черква" и ул. "Петко Каравелов". Същинската реализация се очаква в 2023 - 2024 г.

"Изключително добро решение за пешеходна връзка е, екипът е изпълнил изискванията и се е доближил до нашите очаквания", каза още главният архитект.

Той изтъкна, че в журито са известни архитекти, свързани с градското планиране: "Милотин Фолич е дългогодишен главен архитект на Белград, който работеше с нас за конкурса за пл. Света неделя, Йеспер Дал е ръководител на администрацията на една от областите в Копенхаген, а също е част от екипа, разработвал концепцията "Метрополис за хората"  - концепцията на Копенхаген – град за хората, другият колега от Истанбул Ресул Емра Шаха ръководи тяхното планиране и тяхната визия как да изглежда Истанбул до 2050 година". 

"Това авторитетно жури изключва всякаква възможност за наша намеса, като ръководители на столична община, в тяхната работа. Двата дни оставих журито да разсъждава и да намери най-добрия проект за София и това, което видях тази сутрин наистина ме удовлетворява като главен архитект и считам, че условията, които поставихме в заданието, са изпълнени и сме получили най-добрия резултат", сподели още арх. Здравков.

Конкуренцията

Кандидатстваха 25 участника, като трима бяха декласирани - двама заради подаване на проектите след изтичане на срока 17:30 ч на 3 октомври и един - заради това, че не е декриптирал документите до деня на стартиране на работата на журито, разказа главният архитект. Сред участниците са и чуждестранни архитекти от Англия, Чехия и Полша. Пред журналисти бяха показани само класираните на първите три места проекти.

На второ място е класиран проекта на Орлин Давчев МИО ДИЗАЙН ООД.

Атракция в Южния парк - Водна паша (СНИМКИ)

В езерото до входа на Южния парк, срещу ул. "Нишава", вече е инсталирана скулптурната композиция "Водна паша" на големия български скул...

На трето място е проектът на АНДОНОВ И СИНОВЕ ДИЗАЙН ООД Андон Андонов, който изглежда така:

Подробна информация за класираните на първите три места проекти ще има още днес на сайта на направление "Архитектура и градоустройство", обещаха от институцията.

До понеделник всички проекти и тяхното класиране ще бъдат обявени в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община, добави главният архитект на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София