X
 
 

Директорът на „Топлофикация София” намекна за по-евтино парно заради купуване на друг, а не само руски газ

1446 0
Директорът на „Топлофикация София” намекна за по-евтино парно заради купуване на друг, а не само руски газ
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
От следващата седмица, на седмична база ще увеличим купуване на газ от енергийната борса на до 10% от общия потребяван обем. Целта ни е да купуваме половината газ от борсата. Това заяви изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров.

По думите му пред БНТ, в момента цената е по-евтина с около 12% от това, което се купува от "Булгаргаз" и при такъв тренд това значи спестени 40 млн. лева на година. Александров каза и, че по-ниските цени на газа ще помогнат за поевтиняване на парното и топлата вода, но тепърва ще се правят анализи. Ако сега обаче се налага поскъпване на топлинната енергия, то щяло да бъде в рамките на инфлацията.

Герджиков смята, че Бонев трябва да е зам.-председател на СОС, БСП атакува заради "Топлофикация"

Независимият общински съветник Борис Бонев трябва да е един от зам.-председателите на Столичния общински съвет (СОС). Това смята новият...

Оказа се, че купеният от "Топлофикация София" газ сега не е изцяло руски, а всъщност е много малък дял. Основни дялове заемат количества от Румъния, както и втечнен газ, където лидер по продажби в световен мащаб е САЩ. Освен това, има възможност за 90 дни отложено плащане – затова топлофикационното дружество засега купува малки количества газ, за да "усети пулса на пазара". Ние сме най-големият потребител на газ и можем да обърнем тренда в цената на газа за България, посочи изпълнителният директор.

През миналата година дружеството е на загуба от 96 млн. лева. Основните причини – вредните емисии и купуването на суровини т.е. газ. Загубите са структурни, заради високите цени на вредните емисии поради зелената политика на ЕС, повтори Александров, който увери, че контролът върху дружеството е много добър предвид обвинения от опозиционни общински съветници, че това не е така. И подчерта, че "Топлофикация София" не гори отпадъци - ползваме газ, заяви директорът.

По отношение на задълженията към "Булгаргаз" – 167 млн. лева, Александров уточни, че не било необичайно и високо в сравнение с други години и сегашният период. Той добави, че не се притеснява от това число. Какво още беше казано за дълговете на „Топлофикация София” – научете в този материал!

Actualno.com

Етикети: