Експерти към Фандъкова: Съветът по пътна безопасност не работи, необходими са спешни промени

1043
Експерти към Фандъкова: Съветът по пътна безопасност не работи, необходими са спешни промени
Снимка: БГНЕС

Граждански и експертни организации изпратиха днес отворено писмо до г-жа Фандъкова, в което сезираха кмета за неработещия Консултативен съвет по пътна безопасност, създаден преди две години. Припомняме, че целта на Съвета бе да се обединят силите и знанията на неправителствените организации и експерти с представители на Столичната община, и да се работи последователно за подобряване на пътната безопасност и намаляване на инцидентите и жертвите по софийските улици.

В отвореното писмо до кмета, подписано от Спаси София, Сдружение Велоеволюция и Съюза на урбанистите на България, се посочват многобройните дефицити на работата на Съвета, породени от липсата на ангажимент на представителите на Столичната община за изпълняване на договорените по време на заседанията мерки, липсата на данни от страна на Пътна полиция и нередовните заседания.

Двама работници починаха при инцидент на строителен обект край Кремиковци

Двама работници починаха, след като паднаха от 8 метра височина на строителен обект в района на Кремиковци, съобщи бТВ. Сигнал за инци...

“Искаме ясно да заявим, че съществуването на Консултативния съвет по пътна безопасност в този си вид е безсмислено и безрезултатно. Въпреки ентусиазма и желанието на участващите организации и експерти, след почти двугодишна работа, констатираме сериозни недостатъци, които допринасят за липсата на реални резултати за гражданите и пътната безопасност.” - казва Андрей Зографски от Спаси София.

Организациите заявяват, че липсва реализация на представените и обсъдени идеи за повишаване на пътната безопасност и анализ на (не)свършеното от страна на Общината. Голяма част от направените от организациите предложения не са реализирани, а напредъкът е минимален – в рамките на две години са реализирани едва две предложения и са изготвени едва два проекта, чиято реализация е замразена. “Въпреки многократните настоявания за предоставяне на писмен анализ за несвършените задачи, които Съветът си е поставил, такъв упорито не се предоставя. Изключително демотивиращо е организациите да продължат да разработват подробни предложения за подобрения, без да има обратна връзка защо предишните не са били реализирани.” - споделя Радостина Петрова от Велоеволюция.

Експертите настояват кмета г-жа Фандъкова да предприеме спешни промени в работата на Съвета, както и значително да се увеличи ангажимента на представителите на Общината в процеса.

“Необходимо е да бъдат предоставени актуални и исторически данни от страна на Пътна полиция за ПТП-та в София, да бъде изготвена Годишна оперативна програма с конкретни мерки за пътната безопасност, а ресорните зам.-кметове и подчинените им директори активно да се включват в работата. Няма да молим Общината да вършим нейната работа, нашето присъствие в Съвета е доброволно!” - категоричен е Васил Маджирски, зам. председател на Съюза на урбанистите в България.

Камион разля над тон гориво в София

Камион изля над тон гориво в София, съобщава NOVA. Инцидентът е станал зад сградата на ГДБОП. По думите на шофьора на машината, навлиз...

В случай, че недостатъците не бъдат отстранени и представителите на Общината не се ангажират сериозно с пътната безопасност в София, организациите са готови да преразгледат присъствието си в този Съвет, включително и с аргументирана позиция и оценка за работата му пред медиите и обществеността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София