Фандъкова на практика поиска Борисов да носи отговорност за хаос в "Стрелбище" (ВИДЕО)

8863
Фандъкова на практика поиска Борисов да носи отговорност за хаос в "Стрелбище" (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Не мога да се страхувам от протести. Протестите са част от демократичния обществен живот. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира вълната от протести в различни столични квартали, която стана факт на 21-ви и 22-ри октомври (събота и неделя).

Търсим непрекъснат диалог с гражданите, техните въпроси винаги са най-важните, посочи Фандъкова. Все още сме в началото на усилията за подобряването на условията в различните столични квартали, обясни тя, намеквайки, че досега не е имало достатъчно ресурс, тъй като Столична община се е занимавала с "тежки кризи, като управлението на отпадъците, сторителството на метрото".

Лека-полека Столична община бетонира бъдещ небостъргач в "Стрелбище"

Блокадата на един от изходите на столичния квартал „Стрелбище“, направена от строителната фирма НИКМИ, изглежда ще остане ф...

Фандъкова каза, че вече има договорена среща с жителите на кв. "Витоша", където хората настояват за изграждането на нормални, урегулирани улици. Отправена е покана и към хората от кв. "Манастирски ливади", където също имаше протест заради крайно лошата инфраструктура. Работим добре с всички инициативни комитети в столицата, увери градоначалникът.

43-етажният небостъргач в "Стрелбище"

Конкретно за квартал "Стрелбище" и желанието на строителната фирма НИКМИ да изгради 43-етажен небостъргач на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", което доведе до унищожаване на един от основните изходи на квартала от НИКМИ без изрично официално разрешение, столичният кмет заяви, че по казуса "има атаки" към общината. При конкретен въпрос на Actualno.com, Фандъкова не уточни от кого са тези атаки.

Търсим законовия начин, за да предложим на инвеститорите обезщетение, за да може да бъде защитен и техният интерес, и жителите на определени райони като "Стрелбище" да не бъдат ощетени, стана ясно от думите на кметицата. Тя обясни, че този подход се отнася и до други казуси със желание за строителство, не само до този в "Стрелбище". Фандъкова подчерта, че "там не е мястото" за изграждане на небостъргач. Няма да излъжа хората с празни обещания, но няма как моментално да бъдат решени такива казуси и да поема такъв ангажимент – имаме план и мога да го представя на хората, уточни кметът на София.

Кметицата на "Младост": Спирам да издавам разрешения за строеж в конфликтни зони

София безспорно е отдавна най-населеният и най-бързо развиващ се град в България. Пътят на прогреса, обаче, доста често не е гладък и н...

Специално по адрес на НИКМИ и това, че са дали милиони за терен, на който има "няколко борчета" (бел. ред. - описаните от властите дървета са няколко десетки), Фандъкова каза: „Да са направили сметка на времето, това е очевидно“. Много държа да носи отговорност този, който е предложил и взел решението да се продаде въпросният терен /на НИКМИ/ (бел. ред. - продажбата е извършена преди 11 години, когато кмет на София е Бойко Борисов, а един от авторите на доклада за заменката Росен Тошев няколко месеца по-късно става общински съветник от ГЕРБ), каза Фандъкова. Тя обясни, че подходът е да се разглеждат случаите с желание за строителство в София индивидуално, защото случаите били различни. Кметицата увери, че депутатите от ГЕРБ подкрепят внесените от нея и главния архитект на София промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗЗУСО). Тя изрази надежда те да бъдат прокарани в парламента, за да има целесъобразни решения по такива проблеми, а не само такива, защитени от сегашните закони.

Случаите като в "Стрелбище"

Според общинския съветник Войслав Тодоров, в момента има над 20 проекта като този в "Стрелбище" и те няма да бъдат засегнати от промените в ЗУТ и ЗЗУСО. Как тези проекти, при които има строежи над 50 метра, се вписват във визията за столицата, пита Тодоров.

Законът за застрояване на София първо ще мине през общинския съвет

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов поиска Законът за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) да мине на обсъжда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София