Георги Георгиев провери как върви реставрацията на банята в "Овча купел" (СНИМКИ)

3003
Георги Георгиев провери как върви реставрацията на банята в "Овча купел" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на банята в "Овча купел" – един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София. Ръководителят на ремонта инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалния й вид. До есента ще бъде ремонтиран изцяло покрива, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да може да продължи успешно реставрацията във вътрешността, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

ОЩЕ: След 40 години разруха: Започва реставрацията на Минералната баня в "Овча купел"

„Ще бъдем отново тук, за да можем да следим процеса и да успеем да върнем една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тънеше в разруха. В началото на този мандат успяхме да я придобием от държавата, осигурихме повече от половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект“, споделя Георгиев.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът й започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона тогавашни лева.

Банята функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворена и, поради неподдържане, започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части. Допълнително, множеството намеси за нуждите на филмовата индустрия, заличават голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения.

През 2019 г., с договор е прехвърлена безвъзмездно от Държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете.

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по ОП «Наука и образование за интелигентен растеж» към Изпълнителна агенция "Програма за образование" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община за 2022 г. и 2023 г.

ОЩЕ: Реставрацията на банята в "Овча купел" ще струва 8 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София