Малина Едрева: Отговорите за метрото трябва да са експертни, а не политически

1417
Малина Едрева: Отговорите за метрото трябва да са експертни, а не политически
Снимка: Архив

„Както в последната година наблюдавахме внезапно развитата експертиза на много хора в сферата на вирусологията, имунологията и биотехнологиите, така и сега съвсем очаквано забелязваме новопридобита инженерна, строителна и хидрогеоложка експертиза. И ако анонимните коментари във форумите са неособено полезна, но стандартна част от ежедневието, то грозното изкривяване на факти от позицията на общински съветници и депутати - настоящи или бивши и неуспели в този мандат такива, но с устрем за място в следващия парламент, не можем да отминем и да нормализираме.“ Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, в началото на днешното заседание на местния парламент.

„Да публикуваш снимки от обект, на който от една седмица екипи работят денонощно, за да разбият бетонния фундамент и да установят причината за надигане на релсите в 30 метровия участък в метрото и да твърдиш, че обектът се разпада е целенасочено манипулативно. А като коментар към тази манипулация да призоваваш за Народен съд е престъпно. Това, че видни партийни функционери на БСП изпитват нездрав сантимент към човеконенавистни режими и не се срамуват да го заявяват в навечерието на 1 февруари, когато ние, останалите, склоняваме глава пред жертвите на един от тези режими, за съжаление не е учудващо. Но вие, колеги от БСП, дължите отговор не толкова на нас, колкото на софиянци - споделяте ли тези убеждения или сте готови да се разграничите от тях и да ги отречете.

Да се върнем към метрото и тежките клетви и обвинения, които се чуха днес. Отговорните хора работят с факти, а фактите са: Появи се проблем в отсечка от 30 метра в метрото. От представянето му като катастрофа печелят партиите, с амбиции за изборите, а не софиянци. Метрото е строено от професионалисти с международен опит, със съвременни технологии; то има многобройни системи за сигурност, които сработиха, точно както се очаква от тях и дадоха възможност за реакция при отклонение от 5 мм. По този начин нито пътниците, нито цялостната конструкция са изложени на някакъв риск.

Малина Едрева: Фейсбук крещенето срещу кмета Йорданка Фандъкова не помага

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева отвърна на поредната критика на "Спаси София" на те...

Предпроектните проучвания и проектът не са направени нито от кмета Фандъкова, нито от някой общински съветник, но ние сме хората, които трябва да упражняват контрол и при нужда да търсят отговорност. И това дали търсиш отговорността на правилното място показва дали имаш капацитет, а не само претенции на управленец. Затова ние от ГЕРБ ще изчакаме експертите, на база на проучвания и данни, на направени експертизи да ни покажат от кого да търсим отговорността и какви могат да са нейните юридически и финансови измерения. Можем да си позволим комфорта да изчакаме колкото е необходимо за тези експертни становища, защото имаме договор, сключен по най-високите международни стандарти. Това означава, че всички разходи по отстраняване на каквито и да било възможни дефекти са за сметка на изпълнителя. Поемайки този огромен обект, той е поел и възможните рискове. Затова софиянци няма да платят една стотинка от разходите, които ще се наложи да бъдат направени. И това е сериозен атестат за експертността на администрацията на Столична община и на Метрополитен за управление на такива сериозни проекти.

И да, ние също имаме въпроси - Кога ще бъде възстановено движението по тази отсечка, какви са причините да се появи този дефект и могли ли са да бъдат прогнозирани? Какво е решението и ще елиминира ли то възможността да се повтори тази ситуация в бъдеще?

Очакваме отговорите на тези въпроси и ще настояваме ние и обществеността да ги чуем, но по-важното от получаването на бързи отговори е те да са експертни и на базата на сериозна работа и проучвания, а не догатки, предположения, тенденциозни внушения, спекулации.

И последно - колеги, ако имате сериозни предложения, нека ги обсъдим и заедно планираме следващите стъпки, които са в правомощията на Столичния общински съвет. Но не очаквайте да подкрепим откровенни глупости, за да отчитате активност - да слизат общински съветници в тунелите, за да „обследват“ – това не може да е адекватно управленско решение. Метрото и софиянци, които го ползваме заслужават повече.“ – коментира още Едрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София