Националният фестивал на маскарадните игри „На гости у шопско“ през 2022 г. премина при голям интерес

2244
Националният фестивал на маскарадните игри „На гости у шопско“ през 2022 г. премина при голям интерес
Снимка: Община Елин Пелин

Шестото издание на Националния фестивал на маскарадните игри „На гости у шопско“ през 2022 г. премина при голям интерес от страна на участници и зрители. След онлайн изданието през 2021 г., фестивалът отново се възражда, за да се утвърди като един от големите и въздействащи фестивали и събития в културния календар на община Елин Пелин.  

В събота и неделя /26 и 27 февруари/, на градския стадион се проведе дефиле на участващите групи, а мнозина жители и гости на общината се бяха събрали да гледат колоритните кукери. В двата фестивални дни на шестото издание на НФМИ "На гости у Шопско" представянето на мистичните танци и страшните маски на групите завладяха публиката и показаха силата на народните традиции за прогонване на злото и маскрадните игри. 

Община Елин Пелин награди победителите от фотоконкурс „Подай ръка – бъди приятел“

На 28 февруари 2022 г. на официална церемония в Ритуалната зала на Община Елин Пелин се проведе церемония по награждаване на победители...

Приветствие към всички участници и зрители отправи заместник-кметът на Община Елин Пелин г-жа Райничка Николова, а водещ събитието беше г-жа Илина Цветанова, експерт от отдел "Образование, хуманитерни и социални дейности" на общината. Атрактивният танц на представителния Шопски ансамбъл "Ради Радев", специално подготвен от техния хореограф и ръководител – г-н Борислав Ковачев, повдигна настроението на публиката и откри фестивала.  

Експертното жури беше в състав: председател доц. д-р Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове - гл. ас. д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и г-жа Илияна Найденова - етнолоф, фолклорист и автор на предаването "Фолклорът". Те имаха тежката задача да определят победителите в две категории: „Награда за цялостно представяне“ и „Награда за пресъздаване на обредна традиция“. Бяха дадени отличия също така на най-възрастния и най-малкия участник във фестивала за маскарадни игри.  

Сдружение „Тунджа“, с. Александрово, общ. Павел баня спечели първо място в категорията "Най-добро цялостно цялостно представяне", а второто място отиде при групата Старци от с. Горно Сахране и с. Долно Сахране, общ. Павел баня.

Кукерска група „Хурса“, с. Буново, общ. Мирково се нареди на трето място в тази категория.  

В надпреварата за най-сполучливо пресъздаване на обредна традицията Сурвакарска група на с. Садовик, общ. Брезник впечатли много журито и първото място беше за тях. Втората награда бе за Сурвакарска група, с. Черна гора, общ. Перник, а третото място отиде при кукерска група „Белодрешковци“, с. Каравелово, общ. Карлово.  

Община Елин Пелин домакинства на турнир по Таекуон-До

На 19 и 20 февруари 2022 г. в общинската спортна зала „Инж. Янко Янков“, гр. Елин Пелин се проведе XIV-то Oткрито първенств...

В категорията "Традиционни маски" бяха отличени група кукерска група "Деведжии", с. Лесново, общ. Елин Пелин, както и Кукерска група, с. Осетеново, общ. Павел баня. В категорията "Традиционни костюми" наградите взеха Кукерска група, с. Столетово, общ. Карлово и Сурвакарска група, с. Долна Секирна, общ. Брезник.  

В категорията "Традиционни персонажи" журито отличи представянето на Лисите на с. Нови хан, общ. Елин Пелин, както и персонажа Мечка на с. Расник, общ. Перник.  

Най-възрастен участник в събитието е Златко Деянов, на 82 години от с. Люлин, общ. Перник, а титлата за Най-млад участник отиде при децата от Сурвакарската група на с. Ноевци, общ. Брезник.  

Специалната награда на Кмета на Община Елин Пелин се присъжда на Станчинарска група кв. Център, гр. Петрич.  

Общия брой на участниците в тазгодишното издание на фестивала беше над 1200 души, разпределени в 22 групи. Те дефилираха в обредните си костюми, направени от животински кожи и представиха българската обредност, наследена и запазена през вековете. Чановете засилват магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В карнавалните изяви, публиката имаше възможност да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

СДВР: Новото движение и паркиране в центъра на София е незаконно

Съгласувана ли е с МВР новата организация на движението в центъра на София?

Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Борис Бонев за промените по "Патриарх Евтимий": Отчитам някои пропуски

Няма да се върне старата организация на движение в центъра, закани се зам.-кмет на София

Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

Премахват опасни дървета около храма "Св. Александър Невски"

Хиляди деца отново останаха извън яслите и детските градини в София

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София