Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

845
Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев
Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Васил Терзиев "се отказва да ореже с 6 500 000 лева здравеопазването в София". Това заяви във Facebook зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, който определи случилото се като "първия голям успех" на групата му по Бюджет 2024, "успех за всички граждани на столицата".

"Успяхме да се преборим с г-н Терзиев и той се отказа от идеята си от януари да намали наполовина парите за инвестиции в здравеопазването в бюджета за тази година! За мен лично това е важен урок - че от работата ни като опозиция на кмета има смисъл, дори когато задачата е проста и се състои в това да не допуснем нещата да се влошат", пише Георгиев.

Още: Васил Терзиев реже 50% от парите за здраве на София: Обвинение от ГЕРБ-СДС

Сагата с парите за здраве на София

За какво става въпрос? Преди около седмица групата на ГЕРБ-СДС в СОС алармира, че с новия проектобюджет Васил Терзиев орязвал с близо 50% инвестициите в апаратура за общинските болници и строежа на детски ясли. По-конкретно - за операционни маси, ехографи, скенери и други, без които лекарите не могат да работят.

„В бюджета на кмета за 2024 г. инвестициите в строителство на детски ясли, закупуване на оборудване и ремонти в общинските болници са намалени от 17.88 млн. лева на 10.56 млн. лева. Това е безобразие - намаляват със 7.3 млн. лева парите за строителство на нови сгради на детски ясли и за оборудване на болниците ни с нова апаратура и модерна техника, каквато гражданите заслужават“, пишеше Георгиев.

Още: Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Стана ясно все пак, че има важен нюанс. Справка в проектобюджета за 2024 г. сочи, че за миналата година (бюджетът "Фандъкова") са били заложени 17,88 млн. във функция „Здравеопазване“ – капиталови разходи. Изпълнени обаче към края на 2023 г. са 46% от планираните средства, или вложената сума е на стойност 7.9 млн. лв. Тоест - предвидени са над два пъти повече пари, отколкото са похарчени.

Колаж: Actualno.com

В новия бюджет планираната за капиталови вложения сума във функция „Здравеопазване“ е малко над 10.5 млн. лв., което е корекция надолу спрямо предходния, но със заложен известен буфер предвид похарченото през миналата година. От ГЕРБ-СДС обаче опонират, че бюджетът е приет по средата на септември месец миналата година. И в този смисъл изпълнение с 46% за три месеца е успех, не недостатък, докато настоящият кмет разполагал с 12 месеца да изпълни планираните в бюджета дейности.

Още: Георги Георгиев, ГЕРБ: Терзиев предлага съмнителна сделка с имоти в София

Какво казва Георги Георгиев?

Бившият председател на СОС Георгиев твърди, че в здравна комисия в столичния парламент с екипа на Терзиев са водени редица спорове по темата, включително на 13 и на 20 март.

"На 25 март, цели два месеца след внасянето на проекта си за бюджет, г-н Терзиев явно се е уверил, че икономията на 50% от парите за здраве не е добра идея. И размислил. Затова вече рекламира, че ще "увеличи парите с 6.5 млн. лева". Не, всъщност просто няма да ги намалим с толкова спрямо парите за 2023 година", пише той днес, 26 март.

Още: Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

"В крайна сметка така защитихме общо 13.8 млн. за здравеопазване за общинските здравни заведения и заплати за медицинския персонал чрез финансиране на дейности на здравните заведения", добавя Георгиев.

"Благодаря на директорите на общински здравни заведения за бързата реакция и подкрепата. Както и на синдикатите на работещите в здравеопазването за ясната и принципна позиция, която отстояваха - заслугите са преди всичко техни. Този път разумът надделя, защото сме заедно и упорствахме докрай. Така ще бъде и занапред. Искрено съм признателен и на колегите от БСП от здравна комисия за подкрепата в битката да не допуснем орязването на средствата", допълва Георги Георгиев.

Още: Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com