Васил Терзиев реже 50% от парите за здраве на София: Обвинение от ГЕРБ-СДС

3553
Васил Терзиев реже 50% от парите за здраве на София: Обвинение от ГЕРБ-СДС
Снимка: БГНЕС

С новия си бюджет (проект) Васил Терзиев орязва с близо 50% инвестициите в апаратура за общинските болници и няма нито лев за изграждане на нови детски ясли, освен довършване на започнатите строежи. Това твърди заместник-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Още: Шефът на СОС притеснен, че София може да остане без бюджет

По думите му новото ръководство на София прави абсурдна икономия от здравето на софиянци и грижата за най-малките. Още: София с рекордeн бюджет от близо 2,58 млрд. лв.

„В бюджета на кмета за 2024 г. инвестициите в строителство на детски ясли, закупуване на оборудване и ремонти в общинските болници са намалени от 17.88 млн.лв на 10.56 млн. лева. Това е безобразие - намаляват със 7.3 млн. лева парите за строителство на нови сгради на детски ясли и за оборудване на болниците ни с нова апаратура и модерна техника, каквато гражданите заслужават“, смята Георгиев. Още: Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите"

От ГЕРБ-СДС казват, че кметът Васил Терзиев не предлага да построи нито една нова сграда за ясла, а само да довърши осемте постройки от бюджета "Фандъкова" за 2023 г., повечето от които са на финалната права.

"Нула нови ясли е далече от амбициозните цели на кандидат-кмета Терзиев - прочетете предизборната му програма отпреди 4 месеца. Как да обясним на гражданите и друга "изненада" в бюджета на Терзиев - защо няма да има повече пари за съвременна апаратура в общинските болници? Очаквам от г-н кмета, който през октомври постави здравеопазването като акцент в предизборните си обещания, да ни покаже на кой ред в бюджета можем да видим този акцент? Или всичко е било само предизборни обещания, докато мине номерът за пред хората?", пита той.

Георгиев и д-р Антон Койчев – зам.-председател на здравната комисия в СОС изпратили искания до директорите на всички общински здравни заведения за нуждите им от жизненоважна медицинска техника, за да бъдат гарантирани в бюджета, който ще се разглежда от общинския съвет на 28 март.

Според д-р Койчев е много притеснително и намалението с над 20% на парите за ремонти на остарелия сграден фонд на болниците. Той казва, че от екипа на Терзиев предлагат от 4.1 млн. лева – колкото са били за 2023 г., разходите да бъдат намалени с 800 000 лева и да станат 3.28 млн. лв. за 2024 г.

"Неприемливо е да намаляват от 13.8 на 7.3 млн. лева парите за нови дълготрайни материални активи – нови сгради на ясли, нова апаратура за колегите ми лекари и медицински персонал. Говорим за нужни операционни маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим. Днес кметът предлага да спрем дотук, да намалим наполовина парите и така да предлагаме по-лоши здравни услуги и да изоставаме в конкуренцията с частните болници, което в дългосрочен план ще доведе до отлив на пациенти и ще влоши и финансовото състояние на общинските здравни заведения", смята д-р Койчев.

От групата на ГЕРБ-СДС казват, че дори с един лев не трябва да се намаляват инвестициите спрямо миналата година и че няма да подкрепят бюджета на Терзиев, ако не го промени незабавно.

Нюанс

Справка в проектобюджета за 2024 г. сочи, че действително за миналата година са били заложени 17,88 млн. във функция „Здравеопазване“ – капиталови разходи. Изпълнени обаче към края на 2023 г. са 46% от планираните средства, или вложената сума е на стойност 7,9 млн. лв. Тоест - предвидени са над два пъти повече пари, отколкото са похарчени.

В новия бюджет планираната за капиталови вложения сума във функция „Здравеопазване“ е малко над 10,5 млн. лв., което е корекция надолу спрямо предходния, но със заложен известен буфер предвид похарченото през миналата година.  

От ГЕРБ-СДС обаче опонират, че бюджетът е приет по средата на септември месец миналата година. И в този смисъл изпълнение с 46% за три месеца е успех, не недостатък. Докато настоящият кмет разполагал с 12 месеца да изпълни планираните в бюджета дейности.   

В капиталовия списък е вписан обект „Нова детска ясла в УПИ II, кв. 89 м. "ИЗТОК-ИЗТОК“, ПИ с идентификатор 68134.802.619,  ул."Вълко Радински" 5, район "Изгрев". За нея е заложена сума от 3 345 097 лв. Площта на имота е 2034 кв. м. От капиталовия списък обаче става ясно, че това е преходен обект от миналата година.

От предишни години заложени са също разширение за нови яслени групи в районите „Красно село“, „Красна поляна“, „Лозенец“, „Люлин“, „Триадица“.

Предвидена е реконструкция и преустройство на сграда за детска поликлиника в район „Възраждане“, покупка на медицинско оборудване и апаратура за същата поликлиника. Рентгени ще се купуват за няколко диагностично-консултативни центъра.

За центровете, на които ще се осигуряват рентгени, ще се прави и съответен ремонт на помещенията, тъй като помещенията за апаратура, която облъчва, трябва да отговарят на определени стандарти.

Ще се обновяват отделението по гастроентерология в УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“, блок „Г“ и помещение за скенер в СБАЛОЗ „Проф. Марин Мушмов“, родилно отделение в ПСАГБАЛ „Св. София“.

Видно от таблицата за капиталови разходи тези обекти също са прехвърлени от предишни години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София