Община Костинброд с трета изложба на Оброчните кръстове - този път в УНСС (СНИМКИ)

3528
Община Костинброд с трета изложба на Оброчните кръстове - този път в УНСС (СНИМКИ)
Снимка: Facebook.com/Община Костинброд

Университетът по национално и световно стопанство (УНСС) е домакин на изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“, организирана от община Костинброд.

От 20 февруари до 27 февруари в коридорите на УНСС преподаватели, студенти и гости на университета ще могат да разглеждат изложба на оброчни кръстове, намиращи се в община Костинброд. Тя включва уникални снимки на оброчища.

Кръстовете са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен.

При откриването на изложбата в голяма конферентна зала в УНСС кметът на община Костинброд - г-н Трайко Младенов - подчерта, че „с това събитие полагаме добро начало на сътрудничество между УНСС и община Костинброд", съобщиха от общината във Facebook.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров каза, че за него е чест и удоволствие да се представят родствените връзки на община Костинброд на студентите от университета и с тази изложба подкрепя запазените до днес християнски ценности и традиции в България. Ректорът подчерта, че УНСС иска да бъде изследователски, учебен, духовен и културен център. Той допълни, че са обсъдени бъдещи инициативи и събития между община Костинброд и УНСС.

Кметът на Костинброд даде думата на г-н Александър Ненов – зам. кмет на общината, който разясни подробно за Оброците. „Те представляват традиции на поколенията, на жителите на населените места. Има кръстове, които са произведение на изкуство и са паметници – исторически и културни.

Посветени на различни Светци, край тези Оброци се събират и до ден днешен хора от махалите на събори и курбани на определени църковни празници, а край Оброците в община Костинброд тези традиции все още са живи. Традицията за Оброци и Оброчни Кръстове е древна и в България е представена предимно по селата в западна България!", заяви той.

На изложбата всички присъстващи успяха да видят съвсем реалистично всички оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия, през 2022 година.

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

Днес някои дървета наполовина са обгърнали старите каменни кръстове, като по този начин се е създало едно цяло между природата и вярата на хората. Едно цяло, което е символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови, да посрещнат бъдещето, пишат от общината.

На откриването на изложбата в УНСС присъстваха още д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, Валя Иванова - секретар на Община Костинброд, Анита Кръстанова - главен счетоводител, Снежана Трендафилова - главен юрисконсулт, общинският съветник Иван Иванов, Симеон Спасов - кмет на село Голяновци, Бойко Борисов - кмет на село Бучин проход, отец Николай към храм “Св.Св. Кирил и Методий”, Деан Костов - иконописецът на новостроящата се църква „Св. Мина“ и „Св. Св. Константин и Елена“, Светослава Иванова - директор на Дневен център за работа с деца на улицата - Костинброд, преподаватели и студенти от университета.

Това е третата изложба на Оброчните кръстове. Първата бе на XI-ото издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо, когато в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120) община Костинброд представи България с фотографската изложба “Оброчища около град Костинброд”. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022 г. в присъствието на Президента на Културната Асоциация “Седмица на културите” - д-р Бенедето Виола, Президента на Културната Асоциация “Приятели на сицилианските музеи” и член на Културната Асоциация "Седмица на културите” - принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали, българска делегация от Община Костинброд, гости и приятели на изкуството и културата на град Палермо.

Втората изложба бе представена по време на Празника на град Костинброд през септември 2022 г.

"Продължаваме да показваме силата на родовете в община Костинброд, да съхраняваме историята ни и предаваме традициите на следващите поколения", пишат от общината.

Снимки: Facebook.com/Община Костинброд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София