Паметникът при НДК засега оцелява, съдебната сага продължава

5389
Паметникът при НДК засега оцелява, съдебната сага продължава
Снимка: БГНЕС

Административният съд в София не е дал ход на жалбата на проф. Валентин Старчев срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за премахването на паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата. Това потвърди пред БГНЕС проф. Старчев.

Той бе категоричен, че това решение на съда ще бъде обжалвано пред по-горна инстанция в началото на следващата седмица. Авторът на паметника е убеден, че има своите сериозни аргументи срещу това решение. Проф. Валентин Старчев обяви, че с удоволствие ще коментира темата обстойно, но едва след като обжалва и има окончателно решение на съда.

Събитията в НДК - 4ти - 10ти май

През седмицата от 4 до 10 май почитателите на изкуството могат да очакват много приятни изненади във всички арт пространства на НДК. Н...

"Преместването на паметника "1300 години България" не беше най-коректното решение. Това е едно от най-неадекватните и несъстоятелни решения. Не е възможно той да бъде преместен и преаранжиран на друго място, защото ще загуби своя смисъл. Паметникът е част от едно цялостно пространство пред НДК", заяви проф. Старчев, след като Столичният общински съвет взе това решение в края на 2014 година. Тогава pроф. Старчев беше категоричен, че възстановяването на този паметник ще струва много по-малко средства, отколкото разрушаването му.

"Разрушаването означава сваляне на скулптурните композиции и взривяване на всичко друго, което е изградено от един много сериозен и плътен бетон със стабилни основи. Това ще струва много скъпо. Да не говорим, че още по-скъпо ще струва едно възстановяване някъде другаде в Южния парк или на някакви други места. Скулптурите, които са фигури с височина 6 метра, също не могат да бъдат изложени и в Музея на София. Представяте ли си по какъв начин биха стояли и къде?", заяви авторът на паметника.

Идеята на СОС e на мястото на паметника "1300 години България" да бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, а монументът на проф. Валентин Старчев да бъде преместен в Музея на София.

В края на февруари 2015 в отговор на парламентарен въпрос от независимия депутат Велизар Енчев министърът на културата Вежди Рашидов се обяви срещу премахването на паметника "1300 години България" от сегашното му местоположение и реставрация, което не изключва и връщането на мемориалните плочи.

"Паметникът "1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора", заяви тогава от парламентарната трибуна Вежди Рашидов. Той обяви, че този паметник е авангардно решение със стилна пластика и е основен елемент в цялостната градоустройствена композиция, а посегателството върху нещо ще наруши градското пространство в по-широк контекст.

По отношение на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк Рашидов каза, че намира за резонно и дори закъсняло искането за тяхното възстановяване.

Министерство на културата ще пледира и отстоява виждането за обогатяване на съществуващата композиция в пространството около НДК с убедителни решения, които да включват и мемориалните плочи и запазване на паметника "1300 години България, обобщи позицията си Вежди Рашидов през февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София