Партии инициират референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

1674
Партии инициират референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София
Снимка: ПГ5

Формацията Политическа група 5 иска референдум в София за новата инсталация за изгаряне на отпадъци.

Столичният общински съвет реши Столична община чрез Топлофикация за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до 67 млн.евро и одобряване на документите, свързани с изпълнението на проекта по изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия чрез оползотворяване на RDF – трета фаза на територията на ТЕЦ – София.

На 17 май т. г., когато бе приет доклада на кмета Йорданка Фандъкова, бе отхвърлен докладът на общинските съветници от ПГ 5 за отмяна на решението за изграждане на инсталацията, съобщават от обединението.

Аргументите на Политическа група 5 бяха липсата на достатъчно и адекватна информация сред обществеността, влиянието на инсталацията за изгаряне на RDF върху здравето на гражданите и околната среда. Също така липсата на становище на Административния съд в София, назначил експертиза, която да прецени до колко е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация, предвидена да се построи на територията на ТЕЦ – София и жилищните сгради.

Най-сериозният аргумент бе, че няма актуален и подробен анализ на всички възможни алтернативни технологични решения за оползотворяване на RDF. Истината е, че реализирайки този проект, изграждането на завода за изгаряне на отпадъци, ще се увеличи дълга на Топлофикация на 800 млн. Не на последно място е липсата на политически и обществен консенсус. Именно затова ПГ5 инициираме референдум по темата с изграждането на инсталацията, категорични са общинските съветници.

Протест пред Столична община - заради новия завод за горене на отпадъци

Днес, от 18:30 часа, пред сградата на Столична община ще се проведе протест срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) да бъде в...

"От тази инсталация ще има токсична пепел, която ще се извозва с камиони. Ако се окаже, че боклукът в София е недостатъчен за инсталацията, ще трябва да внасяме боклук. Освен фини прахови частици, ще има и токсични газове", аргументира се инж. Симеон Славчев, съпредседател на ПГ5.

Според него разумното решение е да се спре изграждането на инсталацията и ако трябва проектът да се забави с година, но да се избере най-ефективната, най-екологичната и финансово изгодна технология. "Има алтернативи и решения, за които дори няма да се налага СО да взима кредит. Ние от ПГ5 искаме да защитим обществения интерес на столичани", отсече зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

ПГ5 заедно с други общински съветници ще внесат следващата седмица доклад за провеждане на референдум. Проведени са вече разговори. В началото на следващата седмица ще продължат разговорите и консултации с други политически групи и общински съветници от СОС.

Вече е сигурно, че необходимите 13 подписа на общински съветници, с които да поискат провеждането на референдум за начина на управление и оползотворяване на отпадъците на София, ще бъдат събрани.

От ПГ% подчертават, че това не са окончателните въпроси за референдума, но отговорите ще дадат насока за конкретните въпроси.

Общински съветници сложиха противогази заради новия завод за горене на боклук

Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков, Светльо Витков и Венци Мицов сложиха противогази по време на с...

1. Одобрявате ли Топлофикация София ЕАД да изтегли заем от 67 млн. евро за строежа на инсталацията за изгаряне не на RDF?

2. Одобрявате ли инсталацията да се построи на територията на ТЕЦ – София (до централна гара)?

3. Одобрявате ли идеята инсталацията да се построи на площадката на с. Яна (където се намира и завода за преработване на отпадъци)?

След огромен скандал в СОС - София ще строи инсталация за горене на отпадъци

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно сле...

4. Одобрявате ли подобно решение да бъде взето от СОС без квалифицирано мнозинство (квалифицирано мнозинство представляват 2/3 или 45 от гласувалите "ЗА" общински съветници)?

5. Одобрявате ли да бъдат разгледани други алтернативи на технологични решения за изграждане на инсталация за оползотворяване на RDF?

За анкетата може да се гласува ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com