По празниците в София ще има мерене на чистота на въздуха

14698
По празниците в София ще има мерене на чистота на въздуха
Снимка: БГНЕС

Мобилната станция ще извърши измервания на въздуха в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

На 19, 20, 22 и 23 септември, на площад „Княз Александър Първи“, ще бъде разположена мобилна станция на Изпълнителна агенция "Околна среда", която ще мери денонощно основните замърсители на въздуха – фини прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри.

И Брюксел ни подхвана за здравното законодателство

Европейската комисия предприе правни действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законод...

Данните от измерванията ще бъдат публикувани на електронните страници на Агенцията и на Столичната община. Целта е да покажем каква промяна в качеството на въздуха има, когато има нормално движение и когато се ограничи автомобилния трафик в дадена градска зона. Насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

В рамките на "Европейската седмица на мобилността" съвместно с "Център за градска мобилност" ЕАД ИА "Околна среда" ще разпространява информационни материали за основните замърсители на въздуха и мерките за подобряване на неговото качество. "Европейската седмица на мобилността" е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана с подкрепата на Европейската комисия. Целта е да окуражи местните власти в европейските страни да въведе и популяризира мерките за устойчив транспорт и да се призоват гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила за придвижване.

По време на кампанията се движи и информационен ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ. Днес от 16.00 до 19.00 ч. трамваят ще се движи от Съдебната палата до "Люлин 5".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София