Руши се сградата на нотариата в София, строена за баронеса и съпруга ѝ (СНИМКИ)

7916
Руши се сградата на нотариата в София, строена за баронеса и съпруга ѝ (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на културата

Руши се сградата на бившия нотариат в София, строена от арх. Петко Момчилов за брат му инж. Михаил Момчилов и неговата съпруга – баронеса Филипина фон Услар-Глайхен през 1889 г. За това алармира депутатът от ПП-ДБ Петър Кьосев. Тъй като от 2020 г. тя е прехвърлена на Министерството на културата, той е попитал министър Найден Тодоров какви са намеренията на ведомството.

„За съжаление, от момента на предоставянето на сградата за управление на Министерството на културата, същата буквално се руши. Фасадата е с нарушена функционалност и в изключително лошо естетическо състояние: зацапана, надраскана с надписи и графити, с рушащи се елементи, които дори създават опасност за преминаващите граждани. Помещенията и интериорът на сградата са в не по-добър вид и видно от наличния на интернет страницата па Министерството на културата снимков материал - запуснати и в изключително лошо състояние. Необходим е спешен ремонт за предотвратяване на нейното самоунищожение“, е посочил Кьосев.

Общата площ на имота, за който става въпрос, е 2182 кв.м, а построената в него сграда е с площ 674 кв. м. Сградата е обявена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория „местно значение“ през 1976 г.

Министърът отговаря, че в края на 2022 г. е изпълнен текущ ремонт на компрометирани елементи от покрива, водоотвеждането и фасадата. Почистено е дворното пространство и е укрепена оградата от метални пана.

Той е обяснил, че предстои да се възложи изготвяне на технически проект за предвиденото преустройство в сградата. Още новини от сферата: МК назначава проверка на скандално финансиране от Национален фонд "Култура"

Министерство на културата предвижда след изпълнение на основния ремонт в нея да бъдат настанени Национален фонд „Култура“, информационните бюра по двете европейски програми „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“. Там ще се премести и сдружение Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на Юнеско. В момента те се помещават в сградния комплекс на ул. „Лъчезар Станчев“ № 7, а когато ги освободят, офисите им ще се ползват от НИНКН.

През миналия месец април са заявени в ГИС София комбинирана скица за имота, архивен кадастрален план, регулационен и застроителен план. Книжата са необходими, за да се възложи изработването на технически проект за основен ремонт с консервационно-реставрационни работи и адаптация на въпросната административна сграда.

Поръчка за проектиране е включена в план графика за възлагане през настоящата година, пояснява министърът.

Реален ремонт обаче би бил възможен едва след като стане готов проектът и се възложи с поръчка изпълнението му. 

Припомняме, че преди да бъде прехвърлена на Министерството на културата, тя беше на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Още по-рано се ползваше като център за медиация от Софийския районен съд.

КПКОНПИ проведе поръчка и в края на 2018 г. възложи на фирма „Реставрация“ ЕАД проектиране и основен ремонт плюс консервационно-реставрационни работи и адаптация на тази сграда. Сключи договор с дружеството на стойност 2 984 000 лв. без ДДС, но при неосигурено финансиране.

И когато Министерският съвет през май 2020 г. отне сградата от КПКОНПИ, тя прекрати договора при 0% изпълнение. Явно не бе успяла да осигури средства за ремонта през това време.   

Припомняме, че по проекти на арх. Петко Момчилов са построени няколко знакови сгради в столицата – УМБАЛ „Александровска“, Българската народна банка, църквата "Св. Седмочисленици", Синодалната палата, Майчин дом и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 г. от Освобождението си

Нова карта: Родители на деца до 2 години ще пътуват за 10 лв. в София

Ето кога в Елин Пелин ще се проведе фестивалът "На хоро при шопите"

Незаконно сметище става паркинг за иззети коли от СДВР (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София