X
 
 

Сигнал до прокуратурата заради възможна опасност за водата на София

5500 0
photo of Сигнал до прокуратурата заради възможна опасност за водата на София
Снимка: iStock/Guliver
Столичният общински съветник Симеон Славчев сезира прокуратурата заради опасения, че "Софийска вода" АД ще използва пречистващ химикал, който може и да е опасен за човешкото здраве, съобщи той самият.

Става въпрос за гръцки продукт (коагулант с име Lubroflog 19), срещу който е имало жалба, но КЗК в крайна сметка не намира основание да я вземе под внимание.

Експертно обяснение за пореден проблем с водата в Симеоновград - много я консумират

Ми много я консумират – така инж. Кехайов, представител на местното ВиК, обясни пред Нова телевизия защо от 3 дни няма вода в Сим...

Продуктът има определена миризма и се съмняваме, че съдържа определени синтетични вещества, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве, коментира д-р инж. Галя Бърдарска на специална пресконференция и уточни, че няма да има директен риск за човешкото здраве, защото вероятно химикалът ще се ползва в малки количества – обаче не е ясно колко и какво ще минава към чешмите.

"След като нямаше никаква реакция от страната на Столична община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин, да сезирам прокуратурата", каза Симеон Славчев.

В сигнала общинският съветник настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени 3 жалби.

"Надявам се прокуратурата да подходи сериозно към проблема и да потърси независимо експертно мнение за нарушенията и опасностите, които крие прилагането на този неясен продукт", заяви Симеон Славчев. Той иска кмета на София Йорданка Фандъкова публично чрез пресцентъра на Столична община да отговори на следните въпроси: С какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода, и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH?

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...