X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Столична община - с куп въпроси към МЗХГ за регистъра на кучетата

590 0
Столична община - с куп въпроси към МЗХГ за регистъра на кучетата
Снимка: "Четири лапи"
Столична община е пред невъзможност да изпълни въведено през февруари т. г. законово изискване за регистъра на кучетата и все още липсват указания от инициатора на това задължение за местните власти - земеделското министерство. Това става ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова по питане на общинските съветници Методи Лалов и Марта Георгиева, относно отваряне на регистъра на домашните и безстопанствени кучета.

Става въпрос за последното изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, с което беше създадено ново задължение на кметовете – да поддържат и актуализират публичен регистър на домашните кучета, ловните кучета и кучетата, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се придвижват към регистриран животновъден обект. Промяната в закона е осъществена, въпреки становището на Националното сдружение на общините в република България от 27 януари 2020 г., според което нововъведените правомощия за местната власт са финансово и организационно неосигурени и не са включени в обхвата на местните дейности, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, посочва в отговора си столичният кмет.

Столична община е имала регистър на домашните и безстопанствени кучета, разработен безвъзмездно от „ГИС- София“ ЕООД, но необходимостта от поддържането му отпаднала след въвеждането на Интегрираната информационна система „ВетИС“ на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), отбелязва още Фандъкова и уточнява, че системата на БАБХ съдържа пълна и актуална информация за идентифицираните животни, попълвана текущо от ветеринарните лекари.

Столична община е отправила запитване до МЗХГ, което е инициатор на описаната нормативна промяна, с искане за предоставяне на методически указания, относно механизма, по който следва да бъде създаден „Публичен регистър на домашните кучета, ловните кучета и кучетата, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се придвижват към регистриран животновъден обект на територията на Столична община“, изтъква Фандъкова.

Ето на кои въпроси Столична община продължава да чака отговор от МЗХГ:

1. Предоставяне на данни от БАБХ;

На първо четене: Драстично по-високи глоби за стопани на нерегистрирани животни

Солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в задния двор, а и кметовете и ветеринарите, ако не докладват за тя...

2. Източници на финансиране за създаване, работа и поддържане на публичния регистър;

3. Начин за осъществяване на контрол върху достоверността на информацията;

4. Обем на данните, които трябва да бъдат включени в регистъра, в това число начин на защита на личните данни;

5. Източник и начин на събиране на информация, напр. чрез БАБХ, ветеринарни лекари, съсловни организации, клубове и др.;

6. Начин на обмен на данни и кореспондиране с ВетИС на БАБХ;

От ГЕРБ си признаха, че само собственикът определя дали кучето му е агресивно

Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това е законът сега, а изглежда ще бъде и в бъдеще, въпреки миналите дотук само н...

7. Протокол за процедура при установяване на различия с ВетИС на БАБХ;

8. Форма на деклариране на съгласие за предоставяне и публикуване на данните от страна на собственика;

9. Следва ли общините да създадат отделна структура, която да управлява регистъра;

10. Предвидени ли са възможности за делегиране на правомощия от кмет на община на кмет на район в общините с районно деление.

„След като Столична община получи указания по поставените въпроси от МЗХГ, ще стартира и работа по изготвяне на публичен регистър“, заключава в отговора си столичният кмет.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com