Строителят пак загражда градинката в "Стрелбище", където иска да вдига небостъргач

4955
Строителят пак загражда градинката в "Стрелбище", където иска да вдига небостъргач
Снимка: Facebook

Строителната компания НИКМИ отново започва да загражда част от зелената площ на ъгъла на булевардите "П.Ю.Тодоров" и "Иван Евстратиев Гешов" в столичния кв. "Стрелбище", където възнамерява да построи 43-етажен небостъргач, предава репортер на Actualno.com.

Местните хора протестираха срещу проекта, станал възможен благодарение на вратички в законите за застрояване, а Столична община бе обещала да преговаря с инвеститора за друг терен.

Жителите на квартала алармират, че от няколко часа в градинката има работници на НИКМИ и охрана, които са казали, че "почистват съседния имот". Всъщност на 5 август Столичният инспекторат издаде предписание за почистване точно на този имот, който също е собственост на НИКМИ.

2118 подписа в жалба до институциите са изпратили жителите на кв. "Стрелбище"

2118 подписа в жалба до институциите са изпратили жителите на столичния квартал "Стрелбище" относно намерението на строителната фирма Н...

Един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев заяви, че от години има проблеми с имота заради Столична община. По негови думи той лично е сезирал компетентните органи, които не са обърнали достатъчно внимание на казуса. По думите му имотът е собственост на фирмата и улицата минава незаконно през него.

Според него по сега действащия устройствен план градинката не е обозначена като зелена площ. "Призовавам кметът Йорданка Фандъкова да дойде, за да се разреши този казус", каза още той.

Въпросната градинка е получена чрез заменка от фирма НИКМИ - когато кмет на София е Бойко Борисов, която е собственик на терена и която от 10 години опитва да реализира строеж на 43-етажен небостъргач.

Припомняме, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Столична община от 2009 година парцелът, където се готви строежът, е зелена площ. НИКМИ обаче са пожелали да използват имота за строеж още през 2007 година, което създава усложнението. И днес обаче НИКМИ не предостави разрешително, което им дава право да поставят ограда на мястото.

Бюрокрация пречи на омбудсмана да помогне на квартал "Стрелбище"

Юридическият екип на омбудсмана Мая Манолова все още няма пълен достъп до документите по делото за строителството на небостъргач в стол...

"Най-големият пропуск (бел. ред. - за бъдещо инвестиционно намерение) е изискването на чл. 19 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, ал. 4 към 2007 г., който е действал и е задължавал собствениците да съгласуват предложенията си с Дирекция "Зелени системи". По едно вътрешно правило, въведено от Общински съвет, при повече от 12 дървета се съгласува с комисията по екология с председател г-жа Лорита Радева", заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com преди известно време. Той уточни, че такова становище към 2007 г. не е имало.

Припомняме още, че Благоев пред телевизия BIT се закани, че ще загради градинката, а миналата седмица присъстващи служители на НИКМИ споделиха неофициално, че това се прави, за да обърнат властите внимание на казуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София