Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

9584
Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове
Снимка: БГНЕС

"Не разбирам шумовото замърсяване от ГЕРБ защо е. Отвлича вниманието от нещо друго, което ги притеснява ли?". Така столичният кмет Васил Терзиев отговори на атаката на зам.-председателя на Столичния общински съвет от ГЕРБ Георги Георгиев относно частните имоти в Южния парк.

Скандалът

Георгиев твърди, че Терзиев предлагал общината да изкупи 18 частни имота в Южен парк – 3. „Защо г-н Терзиев иска да изхарчим парите на гражданите за точно тези 18 имота от общо 75 частни имота в парка? Какви проблеми на парка ще решим така?“, попита той и каза, че е настоял изкупуването незабавно да бъде извадено от програмата за придобиване на Терзиев, която ще се гласува от СОС след седмица.

Още: Георги Георгиев, ГЕРБ: Терзиев предлага съмнителна сделка с имоти в София

Отговорът на кмета

"ГЕРБ се били притеснили, че стои “далавера” зад внесен доклад в СОС за отчуждаване на имоти в различни части на София, включително Южен парк. Не се притеснявайте, колеги от ГЕРБ. Нека освежа паметта ви:

1. Припомням ви, че 15 години ГЕРБ не предприехте реални действия за отчуждаване и допуснахте да изтече мораториумът за строеж върху територии, които Общината имаше интерес да придобие за обществено ползване.

Още: Далавера с гробищата: Масови уволнения в столично предприятие

2. Докладът и програмата за управление на общинската собственост са подготвени изцяло по предложения на районните кметове. Тази година приоритетни са територии за отчуждаване, които попадат в паркове, както и такива за детски градини и улици. След публично обсъждане в комисии подготвяме корекции на първоначалния доклад по предложения на общинските съветници и ще внесем тази седмица. ГЕРБ участват във всички комисии и са наясно с всичко това. Обръщам внимание, че за да има покупка, трябва да има и изразено желание от собственика за продажба. А ние, господа от ГЕРБ, по никакъв начин да позволим да се строи или загражда в парка.

Още: По-високи заплати за Терзиев и общинските съветници: Ето колко ще взимат

3. Поели сме ангажимент да пазим зелените площи в София. Изпълняваме го. Заради наследството от управлението на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече, и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Предложените терените за отчуждаване пазят публичния интерес и възпрепятстват други действия на територията на парка, които биха нарушили неговата цялост. Комасацията не е добра идея, защото точно “швейцарското сирене” не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи.

4. Внесеният доклад е рамка за намерение. Всяка сделка за покупка, продажба или друг вид разпореждане с общинска собственост се разглежда в комисиите и се гласува в СОС.

Сега може ли ГЕРБ да обяснят какво правиха и защо им е липсвала решителност за отчуждаване на имоти и изкупуване на терени за обществени паркове повече от десетилетие? Защо ГЕРБ не иска Южния парк да си остане парк?", прехвърли топката Терзиев на Георги Георгиев.

Още: Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Георгиев с нов отговор

Георги Георгиев отвърна, че 10 от 18-те имота били на двама собственици. "Дали е напълно случайно, всеки може да преценява", пише той.

"На 5 от тези имоти строителната фирма „ИНТЕРМЕКС ИН“ ООД е съсобственик. Тя купува идеални части през 2020 г. Трето, в предложението си до общинския съвет, г-н Терзиев пише: „Въз основа на анализ, в проекта за програма са включени само имоти, чиито собственици ги притежават по реституция и попадат в реализираната част от парка. Изключени са 3 имота поради факта, че са придобити от трети лица чрез сделки или на публична продан", написа още Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София