Училище в община Елин Пелин се радва на нов кабинет по химия

11211
Училище в община Елин Пелин се радва на нов кабинет по химия
Снимка: община Елин Пелин

На 23.10.2017 г. в СУ „Васил Левски“ официално беше открит нов кабинет по химия. Отец Иван Плещов освети новата учебна стая, а след това пожела здраве и успехи на учителите и учениците, които ще я използват. Приветствие към гостите отправи г-жа Радка Арнаудова – директор на училището, като благодари на Община Елин Пелин и фирма „Лаборбио“ ООД, направила щедро дарение. Тя подсигури техника, маса-остров, шкафове и колби за новия кабинет. Благодарение на това оборудване децата ще имат възможност да се обучават и да прилагат новите си знания. Учениците по химия получиха и едногодишен абонамент за онлайн списание „Българска наука“ подсигурено от доц. Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин.

Думата бе дадена на доц. Симеонов, който благодари на г-н Керан Иванов – управител на „Лаборбио“ ООД и подчерта, че това е правилният път към връзката между обучението и кариерното развитие на учениците. Той пожела успех на децата в учебния процес и много нови постижения в сферата на науката.

Сред гостите на празника на химията бяха директори, учители и ученици от община Елин Пелин и община Горна Малина. Тържеството уважиха и учители от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София.

Водещ на събитието беше г-жа Венера Младенова, която дълги години подготвя едни от най-добрите ученици по химия на територията на община Елин Пелин. Нейните възпитаници неведнъж са доказвали своите знания, с отлично представяне на национални състезания и олимпиади, продължавайки своето обучение в НПМГ и престижни университети. Домакините бяха подготвили интересна програма, а талантливите деца показаха завидни умения и знания по химия. Те впечатлиха публиката с музикални изпълнения, а Ангел Стоилов (ученик в 10 клас) представи няколко химични експеримента.

Тържеството се превърна в истински празник на химията посветен на 150 години от рождението на проф. Мария Склодовска-Кюрѝ. Тя е физик и химик, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

Родена е във Варшава, но през 1891 г., на 24-годишна възраст, се премества в Париж, Франция, за да изучава точни науки. Там придобива всички научни степени и постига научната си кариера, като става натурализирана френска гражданка. Основава Институти „Кюри“ в Париж и във Варшава. Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента – полоний (открит през 1898 г. и наречен на родната ѝ Полша) и радий. Нейният съпруг Пиер Кюри, дъщеря ѝ Ирен Жолио-Кюри и зет ѝ Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова награда. По време на Първата световна война заедно с дъщеря си Ирен, Мария Кюри организира около 220 подвижни и стационарни рентгенови лаборатории за преглед на ранени войници, от чиято помощ са се възползвали над 3 милиона пациенти. Става членка на 85 научни дружества по целия свят и получава 20 почетни степени.

Мария Кюри умира на 4 юли 1934 г. в санаториума Санселемоз, близо до градовете Саланш и Паси, от левкемия, която по всяка вероятност е следствие от облъчването по време на изследванията с радиоактивни вещества. Тя не взима никакви предпазни мерки в работата си, понякога носи проби в джобовете си, дори носи на гърдите си ампула с радий като талисман. По това време все още не са добре известни вредните последици от радиацията при работа с радиоактивни изотопи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София