Надал ще играе за пръв път в кариерата си финал в Синсинати

5335
Надал ще играе за пръв път в кариерата си финал в Синсинати

Испанската тенис звезда Рафаел Надал продължава с уверени крачки към второто място в ранглистата, след като за пръв път в кариерата си се класира на финал на турнира от серията 1000 (Мастърс) в Синсинати. Надал преодоля на полуфинал номер 6 в света Томаш Бердих в два оспорвани сета - 7:5, 7:6 (4) и ако спечели титлата, ще измести Анди Мъри от второто място в ранкинга.

Първият сет се реши от само един пробив, който дойде в единадесетия гейм. До този момент и двамата играчи бяха много уверени на сервис, но се виждаше, че Бердих не намира никакъв отговор на играта на Надал, когато испанецът сервира - чехът не успяваше да вземе повече от една точка и на бекхенд се мъчеше жестоко с топспина на Рафа. Пробивът стана факт след като при 40:30 Надал обжалва един сервис на Бердих с "Ястребово око", началният удар се оказа в аут, но чехът се ядоса, тъй като сметна, че испанецът твърде късно е поискал видео повторение - чак след като е отиграл ретура си, който също отиде далеч в аут. Това се оказа решаващо и в следващите две разигравания Бердих сбърка от лесни позиции - първо форхенд по правата на три метра от мрежата, а после и воле, което само трябваше да вкара в корта.

Цели пет мачбола трябваха на Надал, за да победи Федерер

Световният номер три Рафаел Надал направи огромна крачка към завършване под номер едно в света в края на годината, след като победи в и...

Вторият сет протече още по-оспорвано - Надал най-после се пропука на сервис и Бердих проби за 4:2 гейма, като изглеждаше, че мачът спокойно може да влезе в трети сет. Чехът обаче за пореден път демонстрира нерви в мач срещу Надал, допусна веднага рибрейк и въпреки че Рафа продължи да играе по-слабо, Бердих не успя да се възползва от нови четири възможности за пробив. Така се стигна до тайбрек, а там по-голямата класа на Надал си каза думата и той си осигури преднина от два минипробива, която му беше достатъчна.

На финала Надал ще се изправи срещу Джон Иснър, който отстрани в изключителна драма аржентинеца Хуан-Мартин Дел Потро - 6:7 (5), 7:6 (9), 6:3. Определено може да се каже, че Иснър спечели и заради физическото състояние на Дел Потро - аржентинецът има болки в гърба от две седмици насам и това се оказа решаващо, след като при 5:4 във втория сет сервираше за мача, но не удържа. До този момент Иснър не беше стигал до точка за пробив в сервиса на Дел Потро, а той беше успял да го пробие при третия си шанс общо в мача. Невъзможността да бие сервис както го прави обичайно обаче се оказа твърде много за Дел Потро и макар той да доигра мача и да се бори докрай, след като загуби драматично втория тайбрек беше ясно, че само чудо би попречило на Иснър.

Така Иснър стигна до втори финал от Мастърс турнир в кариерата си и победи за първи път Дел Потро в общо пет мача, играни между двамата. Предишният финал на Иснър беше миналата година в Индиън Уелс, когато загуби от Роджър Федерер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com