Групата на  БСП няма да подкрепи бюджета на община Стара Загора

1710
Групата на  БСП няма да подкрепи бюджета на община Стара Загора
Снимка: Актуално

"Общинските съветници на  „БСП за България” няма да подкрепят бюджета, разработен и предложен от кмета на Стара Загора." Това се казва в позиция на старозагорския общински партиен съвет и на групата съветници. Според тях с отхвърлянето на предложенията им управляващото мнозинство в местния парламент не смята за важно предприемането на целенасочени действия за решаване на демографската криза, която е не само общодържавен, а и проблем за община Стара Загора.

Въпреки увеличения общ размер на средствата в приходната и в разходната част в бюджетния проект не са отразени направените от съветниците на БСП предложения за реализацията на активна общинска политика в социалния сектор. За тях подкрепата на младите хора и семейства, за да раждат и отглеждат децата си в община Стара Загор и освобождаването на родителите от такса в детските ясли и градини за сметка на общината са от първостепенна важност. 

45 хил. лв. дофинансиране за регионалната библиотека в Стара Загора предвижда общинският бюджет

През настоящата година община Стара Загора отпуска 45 хиляди лева за дофинансиране на Регионална библиотека (РБ) "Захарий Княжески", съ...

В позицията им се заявява, че „приоритетите на бюджета остават непроменени от последните години и са насочени основно към ефектни, а не ефективни проекти, като дори не се покрива целия спектър на т.нар. комунални дейности, които общината трябва да извършва и са определени със закон, с оправданието за недостиг на средства". Те посочват, че "липсват ясни разчети за средно- и дългосрочна перспектива и полезно въздействие на предвидените дейности и финансовата тежест, която ги съпровожда", и че общината "ще бъде все по-зависима от външно финансиране, докато чрез бюджета не се стимулират собствени приходоизточници”. 

Според социалистите декларираното от кмета на общината намерение за съвместна работа на всички политически групи в интерес на гражданите не намира израз в предложения  бюджет, а „си остава инструмент за постигане на целите на управляващата коалиция, изразяващи се изключително в нови инфраструктурни проекти, като дори не се отчита средно- и дългосрочния ефект от тяхната реализация, както и финансовото бреме за поддръжката им". Конкретните примери, които сочат като такива, са новата спортна зала с над 5000 места и Руския пазар. В позицията си от БСП посочват още, че продължава порочната практика за планиране на приходната част в по-нисък размер и при преизпълнение средствата да се насочват по усмотрение на администрацията, като налага на общинския съвет да взема решения, притиснат от липса на време и невъзможност за консултиране с мнението на гражданите. 

Според документа се забравя "основният въпрос - за какво и на кого служи финансовият ресурс от 150 млн.?! Това ли е желанието на гражданите или е инструмент за гарантиране на следващ изборен успех през дейности на „наши“ фирми, но с краен резултат - лошо качество на изпълнението и вечни ремонти". В документа се посочва и, че продължава "неглижираното отношение към селата" като освен че "не се стимулира активното им участие в местното самоуправление чрез делегиране на средства, по твърде неясен начин се определят местата за насочване на финансов ресурс". Те заявяват, че това "може и да има ефект за безпроблемно управление в рамките на мандата, но е пагубно за бъдещото местно и регионално развитие. То води до все по-силна зависимост на селата от общинския център и със сигурност до засилване на различията център - периферия, което е в противоречие с основните принципи на ЕС”. 

Социалистите посочват, че в анализа на постъпленията от собствени приходи, прави впечатление, че приходите от общинска собственост  са само 5 млн. лв. са и "то с една значима сума от отстъпено право на строеж, а от общинските такси (17 млн. лв.) близо 60% са от такса битови отпадъци". Според тях няма оптимизъм за бъдещото развитие на общината, след като "общинските приходи продължават да са под 50% от общите". В позицията си от БСП посочват, че "прогнозата за следващите няколко години показва, че постъпленията от местни данъци и неданъчни приходи ще намаляват", а решението за привличане на инвеститори и нови приходоизточници, в т.ч. чрез финансова децентрализация са "неща, по които няма резултати, въпреки многократно заявяваните намерения". 

Увеличение на площите с маслодайна роза в Старозагорска област

С 35% са се увеличили площите, засадени с маслодайна роза в Старозагорска област. Това съобщи днес в Стара Загора Лозана Василева,...

За тях са тревожни и данните за капиталовия бюджет. "От предвидените 48,5 млн. лв. близо 27 млн. лв. (56%) са от средства от ЕС" и ако и "в бъдеще се разчита на външни източници за основни ремонти на пътната инфраструктура, обновяване на сградите на учебните заведения, ВиК инфраструктура, улично осветление и др., общината е поставена в силна зависимост и невъзможност да планира устойчивото си развитие", се посочва още в позицията на социалистите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com