Мая Манолова иска от депутатите адекватни промени срещу "обезкостяването" на гражданите

2157
Мая Манолова иска от депутатите адекватни промени срещу "обезкостяването" на гражданите
Снимка: Актуално

Днес Мая Манолова беше в Стара Загора на тематична приемна с граждани, пострадали от банки, частни съдебни изпълнители, колекторски и фирми за бързи кредити. Пред журналисти тя съобщи, че е крайно време със законодателни промени да се сложи край на финансовото робство на хората от банки и други финансови институции. Основният проблем са неравноправни клаузи, които оскъпяват многократно сумите по договори с такива институции.

В началото на март в парламента е представен законопроект, разработен от екипа на омбудсмана, който да защити гражданите срещу тези свръхпривилегии на колекторски фирми и банки. Документът е  внесен от членове на правната комисия, които политически са различно оцветени. С него се дават гаранции, че съдът служебно ще следи за неравноправни клаузи и, ако има такива, ще се обявяват за нищожни и сумите няма да бъдат събирани. За банките се дава възможност да се спира принудителното събиране. В момента по облекчена процедура банките се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да разпродава имуществото на длъжника. В законопроекта се дава възможност гражданите да могат да спират принудителното изпълнение и да поиска съдът да направи проверка за наличието на неравноправни клаузи, както и дали дългът е изчислен правилно, както и коректно ли са пресметнати вноските, лихвите и допълнителните разноски.

“За съжаление и това е моето огромно притеснение, депутати освен законопроекта, който им представихме, са внесли и друг вариант, който отново ще остави ножа и хляба у банките и който няма да реши проблема на гражданите срещу свръхправомощията на банките”, заяви още Мая Манолова.

Тя съобщи, че от края на януари България е в напреднала фаза на наказателна процедура от страна на Европейската комисия (ЕК) която официално е предупредила, че законодателството ни нарушава европейското за отношенията на гражданите с финансовите институции. Нарушенията са най-вече за липса на адекватна защита срещу неравноправни клаузи и възможностите длъжникът да спре принудителното изземване на негови вещи. Националният омбудсман подозира, че вместо да се съобразят с препоръките на ЕК, депутатите ще имитират промяна.

“Този път имитацията няма да мине. ЕК следи и, ако България не направи адекватни промени в законодателството, ще има и имуществени санкции”, категорична е Манолова. За съжаление, санкциите няма да се платят от парламента или от правителството, а от българските данъкоплатци. Следващата седмица според нея ще бъде крайният срок, в който депутатите да се заемат с направените от нея предложения. Омбудсманът ще бъде в парламента и ще настоява да се приемат “адекватни промени, които да защитят гражданите срещу безобразията на фирми за бързи кредити, срещу безобразията на банки, на различни монополисти - мобилни оператори, ВиК-та, топлофикации, които имат облекчени съдебни процедури, в резултат на което обезкостяват гражданите”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора