Направиха първа копка за параклис "Св. вмчк. Георги Победоносец" в Стара Загора (СНИМКИ)

3617
Направиха първа копка за параклис "Св. вмчк. Георги Победоносец" в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Старозагорска митрополия

Първа копка за изграждане на параклис "Свети вмчк. Георги Победоносец" направиха в деня на 22-годишнината от създаването на  Втора Тунджанска механизирана бригада командирът й бриг. ген. Стоян Шопов и Старозагорският митрополит Киприан. 

През март военнослужещи и цивилни служители учредиха сдружение с нестопанска цел „Тунджанци - Решителност и чест” с за изграждане на параклис в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на България, съхраняване на изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква, запазване на нравствените ценности и добродетели, поддържане на войнската мотивация и единство сред военнослужещите. Благородната кауза получи благословение от владиката и подкрепа от генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски, който разреши изграждането на параклис в района на поделението.

След регистрацията сдружението започна да набира членове и финансови средства за реализирането на целите си.

"Огромна радост е за мен, че няколко месеца след назначаването на бригаден генерал Стоян Шопов започнахме да работим активно по идеята за построяването на параклис за военнослужещите в това поделение, които могат да се обръщат към Всеподателя Бога за мир и душевно спокойствие, физическата немощ да бъде отмината, а духовната сила да пребъдва във всички ни. Вие пазите нашата страна, ние пазим и съхраняваме нашата вяра. Вие сте земното войнство, ние сме небесното войнство. И тогава, когато двете войнства са заедно с ангелите и архангелите, всички ние ще бъдем Христови воини. Това е и причината на всяко едно богослужение да се молим за благочестивия български народ и Христолюбивото ни наше войнство, защото не може човек да няма вяра в Бога и да пази своята държава. Не може ние да нямаме вяра в нашата армия и да проповядваме Бога. Нека Божието благословение пребъдва над всички Ви и дано скоро да осветим вече построения параклис", каза минути след първата копка митрополит Киприан.

Той връчи на бриг. генерал Шопов утвърдения от Епархиийския съвет работен проект за строеж и получи ръчно изработен сувенир в знак на благодарност и признателност, за да му напомня за деня, в който е положено началото на благородното дело. 

Събитието беше уважено от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-председателя на 44-тото Народно събрание Емил Христов, областния управител Гергана Микова, заместник-кмета Иванка Сотирова, представители на общински и държавни институции.

Тунджанска механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8 пехотна Тунджанска дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд. Тя взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. След реорганизацията на 2-ра мотострелкова дивизия бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии. За опазване на историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед      № ОХ-857/19.11.1998 г. на бригадата е присвоено наименованието Тунджанска, а със заповед № ОХ-537/04.07.2001 г. й е връчено бойно знаме. В сегашния си вид бригадата функционира от 2012-а. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен. Девизът на военнослужещите от 2 механизирана бригада е "Решителност и чест".

Банковата сметка на учреденото сдружение с нестопанска цел "Тунджанци - Решителност и чест" за набиране на средства за построяване на параклиса е:

Банка: ДСК-АД

IBAN: BG41STSA93000027100667

BIC: STSABGSF

Титуляр на сметката: Сдружение "Тунджанци-Решителност и чест"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора