"Огледалото - лице в лице" - графична изложба в Стара Загора

3747
"Огледалото - лице в лице" - графична изложба в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Изложбата "Огледалото -  лице в лице", посветена на италианската и българската съвременна графика ще може да бъде разгледана от днес до 30 септември в голямата зала на Художествена галерия (ХГ) Стара Загора. Експозицията е част от международен проект на Клуб на ЮНЕСКО - Виченца, който пета година среща творчеството на специално поканени италиански графици с техни колеги от други страни - Македония (2016), Естония (2017), Чили (2018), Португалия (2019) и България (2020). 

Първото представяне на своеобразната колекция ще бъде в старозагорската галерия заради пандемичната обстановка. В изложбата са включени 92 произведения от 55-има творци. Сред  тях са графики на италианските творци Валерия Бертезина, Марио Базел, Алфредо Бартемеоли, Маурицио Корадин, Давиде Скилео, Сузана Дочоли, Роберто Джанинети, Луиджи Голин, Кармине Маоло, Фабио Рефоско и др. От българска страна в експозицията ще могат да се видят творби на Климент Антонов, Снежина Бисерова, Петър Чиновски, Александра Габровска, Димо Колибаров, Васил Колев, Деница Янева, Йохан Йотов, Десислава Христова, Онник Каранфилян, Христо Керин, Емануела Ковач, Росен Станоев, Вероника Анкова и др. 

Основни организатори на проявата са Франческа Бресан - президент на Клуб на ЮНЕСКО - Виченца, Италия, Валерия Бертезина - създател на проекта и куратор за Италия, доц. Димо Колибаров и Владо Гьоревски - куратори за България.

Символичното откриване на изложбата е днес от 17 часа в ограничен кръг публика.

„Огледалото – лице в лице“ идва, с не малко усилие в тази преломна година, със своето пето издание. 2020 година ще остане в спомените на всички заради пандемията, която пося скръб и покоси в болниците поколението на най-слабите - световното преходно наследство, което не съумяхме да предпазим. Разбира се, изкуството ще направи това, което се очаква от него, ще отразява, ще представя, ще преобразява по свой начин. Ще го осъзнаем по-добре, когато това объркано настояще се превърне в близко минало“, казва Валерия Бертезина.

„И тази година, така трудна за цялото човечество заради пандемията, се подновява универсалният език на изкуството, което обединява културите и ги среща в техните артистични проявления. Клубът на ЮНЕСКО от Виченца и през 2020 година популяризира международно съпоставяне на графичното изкуство.

В петото издание на „Огледалото – лице в лице“ едни срещу други са италиански и български творци. Огледалото е една врата, през която се преминава от реалния в измисления свят. Противопоставяне между окото и погледа, външността и вътрешността, колебанието между това да видиш (да отразиш) и да разбереш (да накараш да се отрази), огледалото разкрива онова, което е отвъд образното поле представено в картината, разширявайки пространството и предлагайки на зрителя възприемчиви раздвоения“, допълва Франческа Бресан.

Според доц. Димо Колибаров, подборът на участниците от България се базира за периода на демократични промени в страната в началото на 90-те години на 20-и век до днес. Подбрани са автори, чието творчество динамично се развива по време и след този период, и на млади творци, които днес са все още в началото на своите търсения в необятните пространства на графичното изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора