X
 
 

Предлагат увеличение на цената на купоните за храна на учениците

839 0
Предлагат увеличение на цената на купоните за храна на учениците
Снимка: Aктуално
Следващата седмица общинските съветници на Стара Загора ще решават дали да се увеличи цената на купоните за обяд, която плащат учениците, от 1,70 на 2,50 лева с ДДС. Предложението е внесено заради постъпило искане и допълнително становище към него от директора на Общинското предприятие (ОП) „Ученическо хранене". 

Цената на купоните за хранене в ученическите столове не е променяна от 2012 година. Оттогава досега обаче нееднократно увеличение има на цените на хранителните продукти, на електроенергията, водата и други стоки, материали и услуги, които участват във формирането на себестойността на предлагания обяд, са мотивите за увеличението. През миналата година многократно се вдигнаха и цените на свинското месо, каймата и други месни продукти. Според предоставената справка от предприятието за себестойността на обедите, произведени от януари до декември 2019 г. средната себестойност на един училищен обяд в училищата е 2.00 лева без ДДС. Заради драстичното увеличение на месото и месните продукти очакванията са тя да нарасне чувствително през 2020 г. Това увеличение ще доведе до затрудняване дейността на предприятието при цена на купон от 1,70 лева за приготвянето на качествена и здравословна храна, както изисква Наредба № 8 от 04.12.2018 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и детските заведения, както и към храните, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Няма драстични нарушения при проверките на детски кухни и ученически столове

През изминалите три седмици инспектори към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 1871 проверки на обекти в цялата с...

Доставчикът на хранителни продукти „Кумир СИ“ ЕООД е внесъл в община Стара Загора искане за анексиране на цените им с 50 на сто, а в началото на януари е внесено предложение за прекратяване по взаимно съгласие на договор за обществена поръчка, чийто предмет е доставка на хранителни продукти. 

В „Ученическо хранене" предстои и увеличение на трудовото възнаграждение за по-голямата част от персонала, което е под минималната работна заплата, която от 1 януари е 610 лева. В Средно училище „Железник“ предстои откриване на зала за хранене, което налага увеличаване на кухненския персонал с двама души, заради което трябва да се промени и числеността на персонала на ОП „Ученическо хранене“.

Какво ще бъде решението на старозагорските старейшини за увеличение на цената на купона за обяд на ученици от 1,70 на 2,50 лева с ДДС, считано от 1 февруари, и за се увеличение числеността на персонала в „Ученическо хранене“, ще стане ясно на предстоящата сесия на 30 януари.

Actualno.com

Етикети:

Заради честването на Левски - промени в движението в София
Заради честването на Левски - промени в движението в София

На 19 февруари в центъра на София ще бъде въведена организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски...