Нови правила за етикетите на мляното месо

33378
Нови правила за етикетите на мляното месо
Снимка: Getty Images / Guliver

Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него, предаде Нова тв.

В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото. Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото. Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията. В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.

ЕС ще забрани "клонираното" месо в Европа

Европейската комисия съобщи, че ще забрани месото от клонирани животни, но няма да наложи ограничения върху продукция от потомството на...

От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове – за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.

„На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин”, обясни Райна Иванова, експерт в Агенцията по безопасност на храните.

В повечето бакалии стоката отдавна е етикетирана и надписана и новият стандарт не е изненада.

„Този стандарт е правилен, защото по този начин се упражнява контрол върху производството на всички храни. Ние работим по този начин от години, но предполагам, че това ще помогне на този бизнес”, обяснява Николай Младенов, месопроизводител.

Разбиха схема за фиктивни сделки с месо

Служители на ГД „Национална полиция“ и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо, съобщиха от пресцентъра на МВР. По оце...

Новият стандарт обаче не важи за каймата. Освен това на етикета на мляното месо вече ще се изписват алергените с пълните им наименования и предупреждението, че може да предизвикат алергии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...