Превенция и мерки срещу разпространението на коронавируса обсъждаха в Стара Загора

2788
Превенция и мерки срещу разпространението на коронавируса обсъждаха в Стара Загора
Снимка: Областна администрация - Стара Загора

Работна среща, свързана с превенцията и мерките срещу разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV у нас, днес се проведе Стара Загора. В нея участваха представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), областният управител Гергана Микова, представители на здравни институции, на общините, директори на държавни, общински и частни болници от областта. Макар според българските епидемиолози рискът за разпространението му в България към този момент да е умерен, е обсъдена и готовността на институциите и здравните заведения за реакция при евентуално установяване на заболели от вируса в Старозагорска област. 

Институциите в областта са подготвени и уведомени за мерките, които трябва да предприемат незабавно при съмнения за заболяването, посочи д-р Златина Нанева, директор на РЗИ - Стара Загора. Брошури с информация за вируса и начините за превенция са поставени на входовете на лечебните заведения, в здравните, държавните и общинските институции, в хотели и на други места. Следят се стриктно случаите на хора, които пристигат от азиатски държави или са били в контакт с такива. Хората, които са били в Китай или други рискови райони, и в срок от 14 дни след завръщането си се почувстват неразположени, трябва да потърсят незабавно медицинска помощ, напомнят отново от РЗИ. 

Броят на болните от новия коронавирус в света е 28 284 души, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО) от 6 февруари 2020 г. 28 225 от тях са в страни от Азия, броят на смъртните случаи е 565 - 564 в Китай и 1 на Филипините. Досега случаи на болестта освен в държави на азиатския континент са констатирани и в САЩ, Канада, Австралия и няколко страни от Европа - Германия, Италия, Швеция, Франция и др. 56 милиона души в Китай към момента са под карантина с цел ограничаване на разпространението на вируса.  

Според китайски учени пикът на заболяването ще продължи още 2-3 седмици. За коронавируса 2019-nCoV няма ваксина, а грипните ваксини не защитават от него. Установено е, че е много устойчив, разпространява се бързо, а болестта е силно заразна. Смъртността от заболяването е около 2 процента. При епидемиите от вируси с подобни характеристики през 2003-та и през 2010-а години процентът на смъртност е бил по-висок - около 10, но този факт в никакъв случай не е успокоителен. Сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com